'Belangrijke stap'

Frankrijk, VK en Canada dreigen met sancties Israël: 'Zullen niet aarzelen'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© AFPFrankrijk, VK en Canada dreigen met sancties Israël: 'Zullen niet aarzelen'
RTL

Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Canada dreigen met maatregelen tegen Israël als de Israëlische regering niet stopt met zijn offensief in Gaza en de beperkingen op de hulpgoederen voor het gebied niet opheft. Ook spreken zij zich uit tegen nieuwe nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever.

Vrijdag kondigde het Israëlische leger de start van een nieuw offensief aan. Gisteren zei premier Benjamin Netanyahu dat Israël de controle over heel Gaza zou overnemen.

Tegelijkertijd laat Israël sinds gisteren een 'basishoeveelheid voedsel' tot Gaza toe, na een blokkade van alle hulpgoederen sinds 2 maart. Internationale experts waarschuwden al voor dreigende hongersnood.

Gezamenlijke verklaring

Als reactie op de aankondigingen van Netanyahu dreigen Groot-Brittannië, Canada en Frankrijk met sancties tegen de Israëlische regering. "Het weigeren van essentiële humanitaire hulp door de Israëlische regering aan de burgerbevolking is onaanvaardbaar en vormt een mogelijke schending van het internationaal humanitair recht", aldus de leiders van de landen in een gezamenlijke verklaring.

"We zullen niet aarzelen om verdere actie te ondernemen, waaronder gerichte sancties."

Vijf vrachtwagens met noodhulp rijden Gaza binnen: 'Veel te weinig, veel te laat'
Lees ook

Vijf vrachtwagens met noodhulp rijden Gaza binnen: 'Veel te weinig, veel te laat'

De leiders spreken daarnaast hun steun uit aan de inspanningen voor een staakt-het-vuren in Gaza. Als dat er is, moet volgens hen worden gestreefd naar een tweestatenoplossing om het Israëlisch-Palestijnse conflict voor altijd te beëindigen. Daarbij bestaat naast Israël ook een Palestijnse staat.

'Grote prijs'

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu reageerde in een verklaring op de dreigende maatregelen. Hij zei dat 'de leiders van Londen, Ottawa en Parijs' Hamas een 'grote prijs' geven voor de 'genocidale aanval op Israël op 7 oktober' door Israël te vragen een einde te maken aan de oorlog, 'nog voordat de Hamas-terroristen aan de grens zijn vernietigd'.

Volgens persbureau Reuters verwelkomde Hamas de gezamenlijke verklaring, waarin het standpunt werd omschreven als 'een belangrijke stap' in de goede richting naar herstel van de beginselen van het internationaal recht.

Israël heeft sinds begin maart de toegang tot Gaza voor medische, voedsel- en brandstofvoorraden geblokkeerd om Hamas onder druk te zetten de gijzelaars vrij te laten die de Palestijnse militante groepering op 7 oktober 2023 nam toen ze Israëlische gemeenschappen aanviel. In de verklaring wordt ook Hamas opgeroepen hen vrij te laten.

"We hebben altijd het recht van Israël gesteund om Israëliërs te verdedigen tegen terrorisme. Maar deze escalatie is volkomen disproportioneel", aldus de leiders in de verklaring. De leiders zeggen dat ze niet zouden toekijken terwijl de regering van Netanyahu 'deze flagrante acties' voortzette.

Afgelopen zondag werd door burgers uit heel Nederland een symbolische 'rode lijn' getrokken, waarmee de betogers zeggen het niet eens te zijn met het Nederlandse beleid ten opzichte van de daden van de Israëlische regering in de Palestijnse gebieden. Dat zie je hier:

"Premier Schoof weigert een rode lijn te trekken. Daarom doen wij het."

De grond- en luchtaanvallen van Israël hebben Gaza verwoest, waardoor bijna alle inwoners ontheemd zijn geraakt en meer dan 53.000 mensen, onder wie veel burgers, zijn gedood, aldus de gezondheidsautoriteiten van Gaza.

Het Israëlische offensief in de Gazastrook is toegenomen na de door Hamas geleide aanval op 7 oktober 2023, waarbij de militanten volgens Israël ongeveer 1.200 mensen, voornamelijk burgers, doodden en 251 mensen gegijzeld namen.

Lees meer over
Benjamin NetanyahuOorlog tussen Hamas en IsraëlIsraëlische aanvallenHongersnoodHulpactieGroot-BrittanniëCanadaFrankrijk

Laatste video's van RTL Nieuws

Botsing zeilschip tegen Brooklyn Bridge: waarom stonden mensen op de masten?
Editie NL

Botsing zeilschip tegen Brooklyn Bridge: waarom stonden mensen op de masten?