Eddy (59) zit vast in Tel Aviv door oorlog met Iran: 'Elke nacht in schuilkelder'

Het zijn onzekere tijden voor Nederlanders die zich op dit moment in Israël bevinden. Sinds de aanvallen van Israël op verschillende nucleaire en politieke doelwitten in Iran afgelopen vrijdag, regent het raketten over en weer. Vliegtuigen vertrekken niet en komen niet aan. En dus zitten meerdere Nederlanders vast, onder wie de 59-jarige Eddy Boevink uit Amersfoort.
Boevink stond afgelopen vrijdag al bij het inleverpunt van zijn huurauto, om vanuit Tel Aviv naar huis te vliegen, toen het luchtruim boven Israël volledig werd afgesloten. Het Nederlandse reisadvies voor Israël sprong op rood en zicht op thuiskomen heeft Boevink voorlopig niet.
De auto mocht hij weer meenemen en sindsdien verlengt hij telkens zijn verblijf in Tel Aviv, 'wachtend op het goede nieuws dat ik weer terug kan'.
Omreizen via buurlanden
Het luchtruim boven Israël ging dicht na Israëlische aanvallen op Iran. De aanval bleef namelijk niet onbeantwoord en de twee partijen sturen sindsdien raketten en drones over en weer.
Vertrekken met het vliegtuig is dus geen optie voor Nederlanders in Israël. Het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft aan dat reizen via Jordanië of Egypte wel mogelijk is. Zo kun je vanuit Tel Aviv in een paar uur naar de grens met Jordanië rijden. Vanuit daar kun je doorreizen naar het internationale vliegveld van Amman. "Houd rekening met wisselende openingstijden van de grensovergangen", waarschuwt het ministerie.
Bij de grensovergang met Egypte hoef je geen rekening te houden met openingstijden. Die grens zou 24 uur per dag open moeten zijn.
Boevink, die naar Israël ging om op zijn sociale kanalen te schrijven over wat hij daar ziet en meemaakt, wacht liever tot het luchtruim boven Israël weer opengaat. "Ik wacht deze week nog even af wat er gaat gebeuren", vertelt hij.
Schuilkelders
Dat betekent niet dat het rustige dagen voor hem zijn in Tel Aviv. "De afgelopen dagen waren zeer intens. Zeker de eerste twee nachten", zegt hij. "De bommenregen die nu plaatsvindt, is ongekend. Het is heel spannend."
Vooral de nachten maken indruk. "Je bent steeds alert", zegt hij. Hij blijft net als anderen in de buurt van de schuilkelders en heeft een tas met kleren en water klaarstaan. Twee tot drie keer per nacht moet hij daadwerkelijk veiligheid zoeken in zo'n kelder. "Het eerste alarm is een soort wekker. Die zegt dan: let op, we verwachten een aanval."

Het tweede alarm is een stuk luider en dwingender. Vanaf dat moment heb je volgens Boevink nog tien minuten om naar een schuilkelder te gaan. Bij het derde alarm heb je nog 90 seconden over. "Het breekt de nacht op, je slaapt weinig."
Explosie in de buurt
Hoewel de schuilkelders volgens hem heel veilig zijn, heeft hij de directe gevolgen van de raketten wel ervaren: "Op nog geen 100 meter afstand hebben we een explosie gehad."
De ravage in de omgeving is enorm, stelt Boevink, met meer gebouwen die op instorten staan. "De ruiten zijn zo'n tien tot twintig straten verder eruit gevlogen. Het is echt ongekend."
Angstig is hij niet, maar Boevink hoopt binnenkort wel weer naar huis te kunnen. "Ik leef nu gewoon dag tot dag en houd er rekening mee dat ik hier nog een week of twee blijf. Maar ik wil ook wel weer graag terug naar mijn vrouw en kinderen."
De oorlog tussen Iran en Israël barstte afgelopen vrijdag los, nadat Israël verschillende nucleaire doelwitten in Iran had aangevallen. In deze video zie je hoe inwoners de schade opmaakten na een luchtaanval: