Einde aan ondragelijk lijden: Brits parlement stemt voor euthanasiewet

Het Britse Lagerhuis heeft vandaag ingestemd met een historische wetswijziging die toestaat dat terminale Britten euthanasie mogen plegen. Het onderwerp zorgt nog altijd voor grote verdeeldheid in Groot-Brittannië.
De wet werd aangenomen met een krappe meerderheid van slechts 23 stemmen. Britten met een levensverwachting van minder dan zes maanden hebben straks het recht om hun leven te beëindigen. Tot nu toe moesten terminale patiënten in Groot-Brittannië uitwijken naar buitenlandse klinieken om euthanasie te kunnen plegen.
"Het bleef tot het laatste moment spannend", zegt correspondent Anne Saenen. "Steeds meer parlementariërs trokken hun steun in. Er zijn vooral zorgen over de uitvoering van de nieuwe euthenasiewet."
In het oorspronkelijke wetsvoorstel eind vorig jaar was namelijk goedkeuring van een rechtbank vereist voor hulp bij zelfdoding. Dat is vervangen voor een beoordeling door een sociaal werker, een psychiater en een jurist. Tegenstanders van de wet zien dit als een versoepeling van de controle op de wet.
Sophie uit Bristol vertelde afgelopen november dat ze ervoor wil kunnen kiezen om zelf haar leven te beëindigen. Ze lijdt aan MS, een aandoening van het zenuwstelsel. In onderstaande video vertelt ze haar verhaal:
Onder druk gezet
Bovendien maken veel artsen en gehandicaptenorganisaties zich zorgen over hoe de wet zal worden uitgevoerd. Zij vrezen dat kwetsbaren onder druk kunnen worden gezet om euthanasie te plegen uit angst om een last te zijn voor hun familie of de samenleving.
Toch steunt een meerderheid van de Britten de euthanasiewet. Volgens peilingsbureau YouGov steunt 70 procent van de Britten het recht om hulp bij zelfdoding.
Hoogoplopende emoties
De stemming vond plaats na een urenlang debat in het Britse Lagerhuis, waarin parlementsleden persoonlijke verhalen deelden en de emoties regelmatig hoog opliepen. Buiten verzamelden zich honderden voor- en tegenstanders van de wet.
Het wetsvoorstel wordt nu voorgelegd aan het Hogerhuis. De beoordeling duurt naar verwachting enkele maanden. Mogelijk zullen er nog aanpassingen aan de wet worden voorgesteld, maar het is onwaarschijnlijk dat Hogerhuisleden de wet zullen blokkeren. Als de zogenaamde 'assisted dying bill' er definitief doorheen komt, duurt het nog vier jaar voordat de wet van kracht wordt.

