Aanslag op kerk in Damascus eist zeker 25 levens: 'Waarom wij?'

In Syrië heerst grote verslagenheid, een dag na de bloedige zelfdodingsaanslag op een Grieks-orthodoxe kerk in de hoofdstad Damascus. Zeker 25 mensen kwamen om het leven, ruim zestig raakten gewond. Veel slachtoffers maken deel uit van de christelijke gemeenschap.
De aanval gebeurde zondag tijdens een dienst in de Mar Elias-kerk, in de wijk Dweila. Volgens het Syrische ministerie van Binnenlandse Zaken betrof het een zelfdodingaanslag, uitgevoerd door een lid van terreurgroep IS. De dader zou eerst het vuur hebben geopend op de aanwezigen en vervolgens zichzelf hebben opgeblazen met een bomgordel.
'Waarom wij?'
De aanslag heeft diepe sporen achtergelaten bij de christelijke gemeenschap in Damascus. "We vragen ons af waarom ze ons treffen", zegt de 51-jarige Bassim Khoury, inwoner van Damascus, tegen persbureau Reuters. "We willen alleen in vrede leven. We hebben nooit wapens gedragen, we bemoeien ons niet met de politiek. Waarom dan deze aanval?"
Voor de christenen in Syrië – een kleine minderheid – is de aanval een harde klap. Sinds de val van president Bashar al-Assad in december vorig jaar is de situatie in delen van het land instabiel en voelen religieuze minderheden zich steeds onveiliger.
Rouw en nasleep
Een dag na de aanslag wordt de kerk waar de aanslag plaatsvond bewaakt door veiligheidsdiensten. De deur hangt vol met rouwberichten. Ook elders in het land werden kerkdiensten en stille tochten gehouden ter nagedachtenis aan de slachtoffers. Op sociale media wordt nog actief gezocht naar vermisten.
De Syrische autoriteiten hebben naar eigen zeggen inmiddels meerdere invallen gedaan op schuilplaatsen van IS in en rond Damascus. Daarbij zijn twee mensen omgekomen, onder wie de man die de zelfdodingenaar zou hebben geholpen toegang te krijgen tot de kerk. Zes anderen zijn gearresteerd, waaronder een leider van de terreurcel.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Bezorgdheid over veiligheid
De aanval voedt twijfels over de macht van de huidige, grotendeels islamitische regering in Damascus om de veiligheid te garanderen. De tijdelijke president Ahmed al-Sharaa had bij zijn aantreden beloofd op te komen voor alle bevolkingsgroepen, ongeacht geloof of afkomst.
Toch nemen de spanningen toe. Inwoners van Damascus melden dat ze zich steeds onveiliger voelen. "Er lopen jongens van dertien met wapens rond die zeggen dat ze bij de veiligheidstroepen horen, maar ze laten geen legitimatie zien", zegt een bewoner uit Dweila. Sommige christelijke inwoners melden dat islamitische geestelijken in hun wijken actief aansturen op bekeringen tot de islam en oproepen om geen alcohol meer te drinken.
Internationale reacties
De Syrische regering noemt de aanslag een 'misdadige daad die alle Syriërs treft'. Ook kerkelijke leiders en buitenlandse diplomaten hebben het geweld scherp veroordeeld. Voor veel christenen blijft echter de vraag: zijn we nog wel veilig in ons eigen land?