Gen Z in Kenia roept op tot revolutie, jaar na bestorming parlement

In de straten van de Keniaanse hoofdstad Nairobi zijn grote protesten uitgebroken. Jongeren met vlaggen en fluitjes schreeuwen om gerechtigheid, precies één jaar na de bestorming van het parlement en het bloedbad dat daarop volgde.
"Het is revolutie in Kenia", zegt demonstrant Sahara Wanjiri tegen persbureau Reuters. "Ik hoop dat deze dag alles gaat veranderen, dat de Keniaanse president Ruto vertrekt."
Angst
De protesterende jongeren herdenken de meer dan zestig doden die vielen toen de politie vorig jaar het vuur opende op demonstranten. Ook zijn ze woest over de dood van de 31-jarige blogger en leraar Albert Ojwang, die onlangs overleed in een politiecel.
Volgens de 'Gen Z-jongeren' zijn talloze doden en verdwijningen nooit opgehelderd. Ze eisen gerechtigheid voor hun vrienden en willen dat de verantwoordelijken voor het geweld worden gestraft. In deze video zie je de gewelddadige protesten van vorig jaar:
"Het gaat slecht met ons land", zegt een activist die anoniem wil blijven tegen RTL Nieuws. "De staat vermoordt haar kinderen. Ik slaap niet goed als jongere, want ik weet dat ik nooit veilig ben. Ook niet in de handen van de politieagenten die ons moeten beschermen. In plaats daarvan ontvoeren en doden ze ons."
#Rutomustgo
De 'Gen-Z-protesten' van vorig jaar gingen aanvankelijk over extra belastingen en de hoge kosten voor levensonderhoud, maar al snel richtte de woede zich op de corruptie van de regering van president Ruto, met hashtags als #Rutomustgo.
Ook vandaag klinkt 'Ruto moet weg' door de straten van Nairobi. Het centrum is veranderd in een bunker. Het presidentieel paleis en het parlement zijn zwaar beveiligd en afgezet om een nieuwe bestorming te voorkomen. De politie heeft traangas ingezet en geschoten met rubberen kogels. Meerdere demonstranten zouden zijn gedood.
Na de onrust vorig jaar draaide president Ruto de voorgenomen belastingverhoging terug. Ook stuurde hij ministers naar huis als reactie op de aanhoudende onvrede onder de bevolking. Maar voor de demonstranten is dat niet genoeg.
Overleven
Afrika correspondent Sophie van Leeuwen: "Jongeren hebben de grootste moeite om werk te vinden. Als ze gestudeerd hebben, blijkt hun diploma niet veel waard. Het is overleven in een corrupt land als Kenia, waar alles draait om de juiste contacten en familie. Het moet anders, vindt deze generatie, en het politiegeweld moet stoppen."
Op het protest zijn duizenden jongeren afgekomen op meerdere plaatsen in het land. Kenianen hebben het advies gekregen om vandaag veilig thuis te blijven, voor het geval dat de demonstraties opnieuw uit de hand zouden lopen.