Borstvoeding niet mogelijk

Vechten voor leven dat nog maar net is begonnen: voor deze baby's in Gaza is er amper hoop

Door Omar Diab··Aangepast:
© RTL NieuwsVechten voor leven dat nog maar net is begonnen: voor deze baby's in Gaza is er amper hoop
RTL

Voor baby's die ter wereld komen in het verwoeste Gaza is er weinig hoop. Ze beginnen hun leven door ondervoeding al met een grote achterstand. Een couveuse is vaak nodig, terwijl hier een groot gebrek aan is. Daarnaast is er nauwelijks babymelk. Een lokale journalist bezocht voor RTL Nieuws de babyafdeling van het Shuhada al-Aqsa-ziekenhuis in Deir al-Balah en zag daar baby's die vechten voor hun leven.

Najah Abu Daher is gevlucht uit Noord-Gaza. Ze kan haar baby geen borstvoeding geven omdat ze zelf ondervoed is. "Tijdens de zwangerschap kreeg ik te weinig eten binnen", zegt ze. "Mijn baby woog 1,7 kilo toen hij werd geboren. Artsen zeiden dat hij tussen de 2 en 4 kilo zou moeten zijn bij de geboorte."

Nu ligt haar baby al twee weken in de couveuse, maar alsnog helpt het nauwelijks. Door de blokkade van hulp door Israël komt er te weinig babymelk Gaza binnen. Daardoor krijgen de baby van Najah, en ook vele andere baby's, te weinig voeding.

Hoe dat eruitziet, kun je zien in deze video, gemaakt door een lokale journalist namens RTL Nieuws (uit veiligheidsoverwegingen noemen we geen naam). Let op, de beelden kunnen als schokkend worden ervaren:

Op deze kraamafdeling in Gaza vechten baby's tegen de dood

Volgens Khalil Al-Dagran, directeur van het Shuhada al-Aqsa-ziekenhuis, krijgen baby's in de couveuse slechts twee keer per dag babymelk, terwijl ze dat zes keer nodig hebben. "Dat is veel te weinig. Hun leven wordt bedreigd door ziektes en ondervoeding", zegt hij. "Doordat Israël de Gazastrook blokkeert en noodzakelijke babyvoeding niet binnenlaat, raken ziekenhuizen momenteel door hun voorraden heen, met name voor pasgeboren baby's."

Volgens hem worden de levens van honderden baby's in ziekenhuizen in Gaza bedreigd door ondervoeding.

Levenslange gevolgen

Uit cijfers van het Wereldvoedselprogramma VN blijkt dat er meer dan 70.000 kinderen in Gaza ernstig ondervoed zijn. Dat heeft mogelijk levenslange gevolgen, zegt Sinno Simons, kinderarts-neonatoloog bij het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis. 

"We weten dat de eerste duizend dagen cruciaal zijn voor de rest van het leven van een baby. Als baby's worden geboren met een gewicht van bijvoorbeeld 1 of 1,5 kilo, zijn ze extreem kwetsbaar. Ze hebben meer kans op infecties, complicaties en een verhoogd risico op vertraagde hersenontwikkeling en psychische problemen."

Baby op de babyafdeling van het Shuhada al-Aqsa-ziekenhuis.© RTL Nieuws
Baby op de babyafdeling van het Shuhada al-Aqsa-ziekenhuis.

Dat ziet ziekenhuisdirecteur Al-Dagran nu al gebeuren in Gaza. "We zien dat pasgeboren baby's vatbaarder worden voor ziektes, met name luchtweg- en maag-darmziekten", zegt hij. "We zien ook een enorme toename van huidziektes en hersenvliesontsteking."

Miskramen en doodgeboortes

Volgens de VN worden steeds meer baby's te vroeg geboren of hebben ze een te laag geboortegewicht, met mogelijk blijvende gevolgen voor hun gezondheid. Ook is er een toename van miskramen, doodgeboortes en aangeboren afwijkingen. 

Er zijn naar schatting 50.000 zwangere vrouwen in Gaza. Volgens de organisatie vinden bevallingen plaats in een zorgsysteem dat op instorten staat, zonder toegang tot basiszorg of levensreddende middelen. Daardoor worden complicaties die normaal goed te behandelen zijn, nu levensbedreigend.

"In een normale situatie kunnen deze risico's deels worden opgevangen", vertelt kinderarts Simons. In Gaza zijn er nauwelijks middelen. "Als een baby met een laag geboortegewicht wordt geboren, moet je zorgen voor optimale zorg na de geboorte: goede voeding, medische zorg en rust. Maar in Gaza is die zorg er niet. Daardoor worden de problemen alleen maar erger."

Tweeling

Volgens het ministerie van Volksgezondheid in Gaza zijn er sinds het begin van de oorlog op 7 oktober 2023 minstens 66 kinderen gestorven aan ondervoeding. 

Zo verloor Ayat Al-Sardi vorige week nog haar drie maanden oude baby door een gebrek aan poedermelk. Na vier jaar wachten, vier miskramen en veel behandelingen beviel ze in april van de tweeling Ahmed en Mazen. Ze waren veel te vroeg geboren. "Ik ben in de zevende maand van mijn zwangerschap te vroeg bevallen als gevolg van ondervoeding", vertelt ze. "Ik ben Ahmed verloren, en vrees ook voor Mazen. Hij is voor zijn leven aan het vechten." 

De gevolgen kunnen fataal zijn, vertelt Simons. "Elke pasgeborene heeft goede voeding nodig, maar baby's met een laag geboortegewicht hebben die nog harder nodig", zegt hij. "Als die voeding er niet is, sterven deze kinderen."

Simons benadrukt dat dit soort omstandigheden in Nederland ondenkbaar zijn. "We doen er hier alles aan om kwetsbare baby's te beschermen. In Gaza ontbreekt het aan bijna alles. Dat maakt de situatie daar heel zorgelijk."

Eerder maakten we deze video over de 12-jarige Mohammad, die uit wanhoop zand in zijn mond stopt. Zijn beelden gingen de wereld over: 

Lees meer over
VNWHOHongersnoodGazastrookPalestijnse gebiedenIsraël

Laatste video's van RTL Nieuws

00:34
Zo werd Trump weggeduwd door FIFA-baas Gianni bij prijsuitreiking Chelsea
WK voor clubs

Zo werd Trump weggeduwd door FIFA-baas Gianni bij prijsuitreiking Chelsea

  1. 01:57
    Verlof na miskraam? Amsterdam wil als voorbeeld dienen: 'Komt nu aan op toeval'
    Voor 24 weken

    Verlof na miskraam? Amsterdam wil als voorbeeld dienen: 'Komt nu aan op toeval'