Wat dekt je verzekering als je een reis naar China afzegt?
Buitenlandse Zaken scherpt het reisadvies voor China aan naar oranje: alleen noodzakelijke reizen. Stel dat je een reis naar China geboekt hebt, maar je durft niet meer vanwege het coronavirus en je wil de reis annuleren? Vijf vragen over wat je dan kunt doen.
Reisbranche ANVR adviseerde aangesloten reisbureaus al om tot eind februari geen reizen te organiseren naar China. Vanwege het aangescherpte reisadvies voor China hebben alle bij de ANVR aangesloten touroperators hun reizen in China geannuleerd, zegt woordvoerder Mirjam Dresmé.
Dat advies staat voor heel China op oranje (= alleen noodzakelijke reizen) en rood voor de provincie Hubei, waarin de stad Wuhan ligt (= niet reizen).
'Nu nog niks te zeggen over geboekte reizen in maart en april'
Voor maart of april hebben sommige touroperators in principe reizen staan, maar dat wil niet zeggen dat die doorgaan, zegt Dresmé van de ANVR. "Daar is nu nog niks over te zeggen."
1. Kun je je reis naar China nog kosteloos annuleren?
Annuleren kan altijd, maar het is niet altijd gratis.
Je hebt geboekt via een reisorganisatie: Als de reis vanuit de touroperator geannuleerd wordt omdat deze de reis niet kan uitvoeren zoals beloofd, krijg je de kosten van de reissom terug. Als je al op reis bent en het reisadvies bijvoorbeeld verandert, moet de reisorganisator hulp en bijstand bieden. Wat in zo'n pakketreis zit (vlucht en accommodatie) regelt de touroperator.
Je hebt zelf je reis geregeld: Als je bijvoorbeeld gaat backpacken in China en zelf losse tickets en hotels hebt geboekt, dan zijn de kosten voor het annuleren voor jezelf en/of voor je reisverzekering. Dat geldt ook voor de kosten die je maakt als je langer moet blijven vanwege vertraging op een vlucht.
Lees voor je vertrekt je polis en de voorwaarden van je reisverzekering dus goed, adviseren zowel de ANVR als de Consumentenbond.
2. Waarom mag je een reis annuleren?
Niet zomaar maanden van tevoren annuleren: Je kunt een reis niet zomaar drie of vier maanden van tevoren kosteloos annuleren, zegt de ANVR. Het kan namelijk dat het probleem dat nu voor de reis geldt, over een week niet meer van toepassing is.
Twijfels gekregen of je gaat naar een buurland van het getroffen gebied? Ook als je bijvoorbeeld twijfels hebt gekregen over een reis in de buurt van China, kun je die niet zomaar kosteloos annuleren. "Dan wordt het annuleren op basis van angst. Dat is nooit een reden om kosteloos te annuleren", legt Dresmé uit.
3. Wat gebeurt er als het reisadvies verandert?
Als je al in het land bent: Over het algemeen kunnen mensen gewoon hun reis afmaken, zegt de ANVR. Ben je op de bestemming en het reisadvies wordt oranje of rood, dan neemt de touroperator contact met je op. Hij vertelt of je de reis kunt afmaken of je eerder moet terugkomen.
Wanneer keert het Calamiteitenfonds uit? Als er dreigende situaties zijn, dan wordt er gerepatrieerd en ga je eerder terug. In Nederland bestaat het Calamiteitenfonds, waar overigens alle ANVR-touroperators lid van zijn, maar dat keert alleen uit bij een natuurramp of molest, dus bij schade door een conflictsituatie als oorlog. De touroperator kan eventuele extra kosten voor georganiseerde reizen claimen bij het fonds. Maar let op: het coronavirus is geen calamiteit in de zin van die regeling, zegt de ANVR.
4. Wat heb je aan een annuleringsverzekering bij een virusuitbraak?
Heb je eerder vastgesteld onderliggend lijden? Als je kunt aantonen dat de regio waarin je je bevindt een extra gezondheidsrisico met zich meebrengt, omdat je al een andere ziekte hebt, kun je in aanmerking komen voor kosteloze annulering. Dat moet je dan wel aangeven als annuleringsreden, zegt Barbara van der Rest van het Verbond van Verzekeraars.
Dat kan bijvoorbeeld bij uitgebreidere annuleringsverzekeringen. Een normale annuleringsverzekering geldt alleen voor zaken die in eigen land gebeuren. "Bijvoorbeeld een overlijden van iemand of ziekte, een medische noodzaak."
Is een epidemie een reden voor kosteloos annuleren? Nee, dat is geen gedekt voorval onder de annuleringsverzekering, zegt het verbond. Dat betekent dat je niet kosteloos kunt annuleren.
Je wordt op reis ziek: de annuleringsverzekering dekt niet de 'niet-genoten' vakantiedagen. Bijvoorbeeld als je een paar dagen van je reis in een ziekenhuis lag.
5. Hoe zit het met medische kosten?
Er gebeurt iets voor vertrek: Voor al gemaakte medische kosten vóór vertrek, zoals inentingen, gelden de voorwaarden van je reis- en annuleringsverzekering. Daarvoor kun je niet terecht bij de reisorganisator, tenzij die verzekering via die organisatie is afgesloten.
Je wordt ziek tijdens je reis: Als je al in Wuhan bent en je raakt tóch besmet met het virus, dan ben je gewoon gedekt met je normale reisverzekering, zegt het Verbond van Verzekeraars. "Als er een medische noodzaak is, wordt gekeken of je daar behandeld kunt worden, anders kun je ook gerepatrieerd worden."
Wat dekt je zorgverzekering? De zorgverzekeraar dekt de kosten tot 100 procent van het Nederlandse tarief; alles dat daarboven komt, dekt de reisverzekering, laat het verbond weten.
Repatriëring? Niet bij de uitbraak van een epidemie, tenzij er een medische noodzaak is. Wanneer iets een medische noodzaak is, valt uiteraard nog te betwisten, zegt Van der Rest. "Daar moet je met je verzekeraar over bellen. Er moet in ieder geval een arts zijn die dat daar heeft vastgesteld."