Dak, vloer en gevel

Fabriekswoning goedkoper, maar niet dé oplossing wooncrisis

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP / Hollandse Hoogte / Hans van RhoonFabriekswoning goedkoper, maar niet dé oplossing wooncrisis
RTL

Woningen waarvan onderdelen industrieel worden gemaakt zijn goedkoper dan traditionele nieuwbouwhuizen en het kost ook minder tijd om ze te bouwen. Maar het concept kan maar in een klein deel van de gevallen worden toegepast. Daarom is het niet dé oplossing voor het huidige tekort aan woningen.

Dat concludeert het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) in een rapport.

Om misverstanden te voorkomen: bij industrieel bouwen komen woningen niet kant-en-klaar uit de fabriek. Wel worden onderdelen, zoals de gevel, dak en vloer, in een fabriek gemaakt, compleet met bijvoorbeeld leidingen en kabels.

Bouw van tijdelijke woningen gaat minder snel dan gepland
Lees ook

Bouw van tijdelijke woningen gaat minder snel dan gepland

Vervolgens worden die delen naar de bouwplaats vervoerd, waar ze in elkaar worden gezet.

Sneller

Op de bouwplaats zijn bouwvakkers daardoor sneller klaar met het bouwen van een woning. De bouwtijd is rond een jaar korter dan bij de huidige manier van bouwen.

En omdat er op de bouwplaats veel minder werk hoeft te worden gedaan, zijn de arbeidskosten tot 35 procent lager. Maar tegenover die voordelen staat dat sommige kosten ook hoger zijn. Zo kosten de machines en de fabriekshal waar onderdelen worden gemaakt ook geld.

Kan niet overal

Alles bij elkaar is industrieel bouwen zo maximaal 8 procent goedkoper dan traditioneel bouwen, aldus het EIB. Maar industrieel bouwen kan niet overal worden toegepast. Zo is het lastiger bij kleinere projecten tot 20 woningen en bij appartementsgebouwen van meer dan vijf  verdiepingen.

Daarbij zijn er onder meer stedenbouwkundige eisen die aan gebouwen worden gesteld, waardoor uiteindelijk maar in 15 procent van de gevallen industrieel bouwen kan worden toegepast. Dat is een tegenvaller voor minister voor Wonen Hugo de Jonge. Die hoopt dat tegen 2030 de helft van alle nieuwbouw uit de fabriek komt.

'Besparing is beperkt'

Verder is de besparing op de bouwtijd relatief weinig als je nagaat dat er normaal gesproken zo'n tien jaar zit tussen het moment dat woningen worden gepland en dat ze er ook daadwerkelijk staan, aldus het EIB. 

Ook kan er slechts een beperkt aantal verschillende soorten woningen worden gemaakt met industrieel bouwen.

Minder bouwvakkers nodig

Het huidige tekort aan bouwvakkers kan door industrieel bouwen ook maar voor een deel worden opgevangen. Als je uitgaat van de bouw van 80.000 woningen per jaar, dan zijn er bij industrieel bouwen zo'n 5500 voltijdsbanen minder nodig. Dat is 1 procent van het totale aantal banen in de sector, aldus de EIB. 

Wel zijn bij volledig industriële bouw, waarbij de delen door machines worden gemaakt, geen bouwers nodig maar mensen die de machines kunnen bedienen.

In deze video zie je hoe een robot tientallen bouwvakkers vervangt: 

Lees meer over
EIBWoningmarkt