Moerdijk wil buitenlandse handjes, maar waar moeten ze wonen?
In Moerdijk worstelen ze met arbeidsmigranten. Er zijn handjes nodig voor de duizenden vacatures die openstaan in de buurt - veelal voor laagopgeleid en laagbetaald werk. Nederlanders zijn daar niet voor te porren. Arbeidsmigranten wel, maar die moeten dan wel ergens wonen. En ook in Moerdijk is een woningtekort. "Ze willen hier te veel."
Tegen arbeidsmigranten? Nee, dat is niemand, zegt Raoul Nuijten van de dorpstafel Moerdijk. Als inwoner van het dorp bespreekt hij aan deze 'tafel' samen met de gemeente en maatschappelijke organisaties de leefomgeving van vijf vierkante kilometer in de oksel van een immens logistiek industrieterrein tussen het Hollands Diep en snelweg A17.
Impact op de buurt
Een dorp met ruim 1100 inwoners waarvan het voortbestaan in 2013 al eens ter discussie werd gesteld door een commissie onder leiding van VVD-coryfee Ed Nijpels, omdat het – losjes geformuleerd – in de weg lag van de ontwikkeling van de nabijgelegen zeehaven Moerdijk. Het dorp bleef, maar de problemen met de leefomgeving ook.
De bedrijven in de regio hebben veertienduizend vacatures, stelt de gemeente. Laagbetaald en laagopgeleid werk waarvoor Nederlanders maar moeilijk te porren zijn. Arbeidsmigranten moeten het uit gaan voeren. Dat heeft een grote impact op wonen, werken en samenleven, weet de gemeente.
Er werken al 4600 arbeidsmigranten in de gemeente Moerdijk. Er wonen er 1200. Waar de andere 3400 arbeidsmigranten voor en na hun werk verblijven, is niet duidelijk en heel precies weet de gemeente het van de 'eigen' 1200 ook niet. "Vaak zijn arbeidsmigranten niet ingeschreven en geregistreerd."
Wat de gemeente wel weet, is dat arbeidsmigranten in pensions zitten en in kamergewijs verhuurde woningen.
Arbeidsmigranten huisvesten
In 2020 lag er een plan om 450 tot 600 arbeidsmigranten te huisvesten op een recreatiepark vlak boven Moerdijk. De gemeente haalde er een streep door, want de aantallen waren te hoog: 150 arbeidsmigranten zouden beter in balans zijn met de 1100 huidige inwoners van het dorp. Maar drie jaar later liggen er plannen om 962 arbeidsmigranten te huisvesten op drie locaties iets verder van het dorp.
Op een camping wil huisvester voor arbeidsmigranten Workinn 'kwalitatief hoogwaardige short- en mid-stay verblijven' bouwen voor 450 arbeidsmigranten. Tijdens een informatieavond in november vorig jaar lichtte Rob Massuger van Workinn de plannen toe. Vakbond FNV zou het 'een schoolvoorbeeld' hebben genoemd van 'huisvesting die we elke arbeidsmigrant gunnen'.
Balans met bewoners
Op een boerderij tussen de A16 en het spoor denkt de eigenaar 112 mensen te kunnen vestigen in wat nog het meest lijkt op porta-cabins, met een woonkamer, een keuken en een slaapkamer met twee bedden. En bij een tweede boerderij waar de A16 en A17 elkaar kruisen wil vastgoedontwikkelaar Crefinsta 400 mensen huisvesten in appartementen van 1, 2 of 4 personen, waarbij de slaapkamer soms moet worden gedeeld. Volgens de gemeente zal dat delen alleen gebeuren door stellen of familieleden, en niet door vreemden van elkaar.
De gemeente Moerdijk noemt dit drie van vijf 'meest kansrijke initiatieven' en wil er 'geen onbeheersbare druk' mee opleggen aan het dorp. De drie locaties nu liggen verder van het dorp dan de ene locatie uit 2020 en 'balans tussen de bewoners en arbeidsmigranten' blijft een uitgangspunt.
Als tweederangsburgers opgehokt: in één jaar vijf arbeidsmigranten vermoord door huisgenoten
Maar Nuijten en ook andere deelnemers aan de dorpstafel vinden het 'te veel'. Niet dat hij van de huidige arbeidsmigranten die in en om Moerdijk wonen nou veel overlast ervaart, maar bijna 1.000 mensen erbij op een dorp van 1.125 ? "Ze willen hier te veel."
Morgen hoopt Nuijten die boodschap over te kunnen brengen aan de Koning en demissionair minister Karin van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Zij bezoeken dan de regio om te praten met een grote werkgever van arbeidsmigranten, met de wethouder, maatschappelijke organisaties, de dorpstafel en met arbeidsmigranten zelf.