Vaker ziek

Schaamte bij werknemers om baas over geldproblemen te vertellen

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP / Hollandse Hoogte / Helène van RijnSchaamte bij werknemers om baas over geldproblemen te vertellen
RTL

Werkgevers zijn vaak niet op de hoogte van geldproblemen onder hun personeel. Een kwart van de werknemers heeft geldproblemen, maar een groot deel van hen bespreekt dat niet met hun werkgever. En die kan hen daardoor ook niet helpen.

Vier procent van de mensen in loondienst kan zijn rekeningen niet kan betalen en 22 procent kan dat nog maar net. Dat blijkt uit onderzoek van Ipsos I&O in opdracht van ABN Amro onder ruim 2000 werknemers. 

260.000 Nederlanders

In het vierde kwartaal van 2023 hadden volgens statistiekbureau CBS 6,5 miljoen werkenden een vaste arbeidsrelatie. Dat zou betekenen dat zo'n 260.000 Nederlanders in loondienst moeite hebben om hun rekeningen te betalen. Nog eens zo'n 1,4 miljoen werknemers zouden dan maar net kunnen rondkomen. 

Werkgever niet op de hoogte

Van de werknemers in loondienst met geldproblemen vertelt maar 20 procent dit ook aan hun leidinggevende. Ze zeggen zich niet veilig te voelen om het te vertellen en de meerderheid zegt geen behoefte te hebben om hun zorgen te bespreken op het werk. Ook denken ze dat hun werkgever geen hulp kan bieden.

Meer oog voor geldstress op de werkvloer: 'Uit de verdomhoek halen'
Lees ook

Meer oog voor geldstress op de werkvloer: 'Uit de verdomhoek halen'

Slechts 5 procent van van de werknemers in loondienst met geldzorgen krijgt hulp van de werkgever, of zegt dit te willen krijgen. Hulp kan bestaan uit extra uren die werkgevers kunnen draaien, of uit een voorschot, zegt David Bolscher, econoom bij ABN Amro die onderzoek doet naar sociale vraagstukken.

Veel mensen proberen zelf hun problemen op te lossen, of via familie of vrienden, aldus Bolscher. Ook zoeken ze hulp bij de gemeente. Maar volgens hem is het juist aan te raden om de werkgever op de hoogte te stellen, omdat die kan meedenken over een oplossing.

'Werkgever kan verschil maken'

Daarnaast kunnen financiële experts volgens Bolscher uitkomst bieden om werknemers te helpen met hun financiën. "We beschouwen financiële zekerheid vaak als een verantwoordelijkheid van de overheid, terwijl werkgevers juist persoonlijke hulp op maat kunnen bieden. Daarmee kunnen zij écht het verschil maken en dat betaalt zich terug met minder ziekteverzuim en een hogere productiviteit."

Met name mensen met de laagste inkomens in de agrarische sector, de zorg, de horeca, de retail, de transportsector en de dienstverlening lopen risico in de financiële problemen te komen, aldus de bank. 

De geldzorgen van werknemers hebben ook consequenties voor werkgevers. Werknemers met geldzorgen melden zich vaker ziek en ze kunnen zich niet zo goed concentreren.

25 procent: slechter concentreren

10 procent van de werknemers met financiële problemen zegt zich wel eens ziek te melden vanwege hun financiële situatie. Verder zegt 11 procent langdurig ziek te zijn geweest.

Van de werknemers met financiële problemen zegt 25 procent zich slecht te kunnen concentreren. Dat is aanzienlijk meer dan andere werknemers.

Van Nederlandse werknemers die net kunnen rondkomen kan 6 procent zich niet concentreren. Van de werknemers die makkelijk kunnen rondkomen heeft maar 1 procent concentratieproblemen.

Lees meer over
ABN AMROEditie NL Link in bio