Inzameldoel niet gehaald

Nederlanders lieten vorig jaar 212 miljoen euro aan statiegeld liggen

Door RTL Z··Aangepast:
© ANPNederlanders lieten vorig jaar 212 miljoen euro aan statiegeld liggen
RTL

De doelstelling voor het inzamelen van statiegeldflessen en blikjes wordt nog lang niet gehaald. Vorig jaar lieten we met zijn allen maar liefst 212 miljoen euro aan statiegeld liggen door het niet te innen.

Dat blijkt uit cijfers van Verpact, dat eerder Afvalfonds Verpakkingen heette. Over de afgelopen drie jaar lieten we in totaal zelfs 374 miljoen euro aan statiegeld liggen.

Het bedrag liep vorig jaar flink op, omdat er sinds 1 april 2023 ook statiegeld op blikjes wordt geheven.

Statiegeldflessen

Vorig jaar leverden we naar schatting van Verpact bijna 70 procent van de kleine statiegeldflessen in en bijna 88 procent van de grote flessen.

Dat is meer dan een jaar eerder, maar de doelstelling van 90 procent wordt nog lang niet gehaald. En die wettelijke doelstelling geldt al vanaf 2022.

Geen statiegeld op populaire roze Red Bull, importeurs strafbaar
Lees ook

Geen statiegeld op populaire roze Red Bull, importeurs strafbaar

Het percentage kleine flesjes dat werd teruggebracht steeg wel flink, met tien procentpunt. Maar bij grote statiegeldflessen nam het percentage dat werd ingeleverd nauwelijks toe, met slechts 1,1 procentpunt.

Blikjes

Blikjes worden het minst ingeleverd om statiegeld te innen. Het aandeel blikjes dat werd ingeleverd steeg van 26 procent in het tweede kwartaal, via 61 procent in het derde kwartaal van 2023 naar 65 procent in het vierde kwartaal.

Maar ook dat blijft flink achter bij de doelstelling van 90 procent.

36 procent niet geïnd

Alles bij elkaar inden Nederlanders vorig jaar maar 63,5 procent van het statiegeld dat ze hadden betaald. De resterende 36 procent, oftewel 212 miljoen euro, inden we niet. Veel statiegeldflesjes en blikjes belandden bij het vuilnis, in de plasticbak en voor een deel in de berm.

Eerder berekende RTL Z dat Nederlanders op jaarbasis voor circa 250 miljoen euro per jaar laten liggen aan statiegeld. Als je er rekening mee houdt dat er vorig jaar in het eerste kwartaal nog geen statiegeld zat op blikjes, kom je in de berekening van Verpact op jaarbasis ongeveer op hetzelfde bedrag uit.

Meer statiegeldmachines nodig

Consumenten klaagden afgelopen tijd geregeld over rijen voor statiegeldmachines. Bij supermarkten moeten komende jaren honderden extra statiegeldmachines komen, om ervoor te zorgen dat mensen meer plastic flessen gaan inleveren, bleek in december uit een plan dat het Afvalfonds Verpakkingen heeft ingediend bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). 

Ook buiten de supermarkten zouden meer inleverpunten moeten komen.

Geld niet naar supermarkten en producenten

Supermarkten of producenten worden er overigens niet rijker van als consumenten flessen of blikjes met statiegeld niet inleveren.

Alleen als je je statiegeldflessen en -blikjes wel naar de supermarkt brengt, maar het bonnetje niet inlevert (en niet doneert aan een goed doel), is het geld voor de supermarkt.

Lees meer over
Afvalfonds VerpakkingenILTStatiegeld