Overstappen kan niet

Extra onderzoek ACM naar winsten warmteleveranciers

Door Puck Scheres··Aangepast:
© RTL NieuwsExtra onderzoek ACM naar winsten warmteleveranciers
RTL

Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt gaat de komende maanden extra onderzoek doen naar de rendementen van aanbieders van (stads)warmte. Betalen huishoudens die aangesloten zijn op een warmtenet niet te veel? Huishoudens aangesloten op een warmtenet kunnen niet overstappen naar een andere leverancier en consumenten hebben geen invloed op de hoogte van het tarief.

De ACM stelt jaarlijks de maximumtarieven voor warmte vast voor huishoudens. Voor grootverbruikers, zoals bedrijven die zijn aangesloten op een warmtenet, gelden deze maximumtarieven niet. 

De ACM vindt het belangrijk dat huishoudens en bedrijven goed beschermd zijn tegen onredelijk hoge warmtetarieven. Daarom start de ACM een extra onderzoek naar de vijf warmteleveranciers met het hoogste financiële rendement.

Forse verschillen

De ACM bekeek in haar Rendementsmonitor Warmte 2023 de behaalde winst van alle 31 vergunninghoudende warmteleveranciers. Er zijn forse verschillen: van een negatief rendement van 22 procent tot een positief rendement van 21 procent. De ACM noemt geen bedrijfsnamen.

De huidige Warmtewet bepaalt dat de warmtetarieven gebaseerd zijn op de gasprijs van 1 januari van het komende jaar. Dit niet-meer-dan-andersprincipe is omstreden, omdat er geen directe relatie is tussen de gasprijs en het warmtetarief.

Stadsverwarming fors duurder dan afgesproken
Lees ook

Stadsverwarming fors duurder dan afgesproken

Mensen aangesloten op een warmtenet wonen in een gasloos huis. Daarom ligt er een wetsvoorstel in de Kamer om deze koppeling los te laten. Dan wordt het tarief van warmte gekoppeld aan de daadwerkelijke kosten.

De ACM heeft warmteleveranciers verschillende keren opgeroepen hun tarieven te matigen en transparant te zijn over hoe de prijs tot stand komt. De ACM kan op basis van de huidige wetgeving warmteleveranciers niet dwingen hun rendementen openbaar te maken. 

Discussie over warmtetarieven

De afgelopen jaren is er veel discussie geweest over de tarieven van stadsverwarming. Energieleverancier Vattenfall verhoogde dit voorjaar in Amsterdam de vaste kosten voor stadswarmte met 600 tot 800 euro per jaar. 

Mensen kwamen in verzet. Bij de aansluiting op stadsverwarming was beloofd dat ze niet meer zouden gaan betalen dan als ze nog aangesloten waren op een gasgestookte cv-ketel. Dat bleek niet het geval – en overstappen is dus onmogelijk.

4 miljoen euro compensatie

De gemeente Amsterdam trekt de portemonnee en wil 4 miljoen euro compensatie op tafel leggen voor ruim 2000 huishoudens die zijn aangesloten op het warmtenet. De Amsterdamse gemeenteraad bespreekt dit voorstel. 

Inmiddels zijn een half miljoen huishoudens aangesloten op een warmtenet en de overheid wil dat het er in 2050 zo’n 2,6 miljoen zijn. Er is veel verzet tegen de aansluiting op een warmtenet, omdat mensen geen enkele invloed hebben op de hoogte van de tarieven.

De aanleg van een warmtenet is heel duur en deze kosten worden doorberekend naar alle klanten met een aansluiting. Hoe minder huishoudens, hoe hoger de vaste kosten. Energieleveranciers waarschuwden eerder dat de kosten voor de aanleg uit de pan rijzen. Vorige week maakte Vattenfall bekend de stekker te trekken uit de aanleg van nieuwe warmtenetten, omdat die niet meer rendabel is.  

Lees meer over
Autoriteit Consument en MarktEnergieWarmteVerwarming