Ook uitbater Esprit-winkels valt om na bankroet modehuis: 'Ontzettend verdrietig'
Het faillissement van de Nederlandse tak van modehuis Esprit heeft ook gevolgen voor zelfstandige ondernemers, die zaken doen met het bedrijf. Esprit Noord-Holland, het bedrijf dat vijf franchisewinkels van Esprit exploiteert, heeft zojuist faillissement aangevraagd. Dat bevestigt ondernemer Marius Bogaard tegen RTL Z.
Bogaard is een van de zogenaamde franchisenemers van Esprit. Dat zijn zelfstandige ondernemers die tegen betaling gebruik maken van het merk en de collecties van het modehuis. De ondernemer bezit vijf Esprit-winkels, in Alkmaar, Schagen, Purmerend (foto), Hoorn en Hoofddorp.
De faillissementsaanvraag van zijn Noord-Hollandse familiebedrijf volgt op het bankroet van de Nederlandse franchisegever Esprit Europe, van vorige week. De franchisewinkels vielen niet onder dat faillissement.
Winkels opeten
Volgens Boogaard leverde Esprit afgelopen maanden maar nauwelijks nieuwe kleding aan de Nederlandse ondernemers. Dat werd zijn winkels uiteindelijk fataal, zegt hij. "Aanvankelijk ging het nog goed. Maar door de leveringsproblemen raakten onze winkels steeds leger. Uiteindelijk moesten we de winkel in Schagen zelfs sluiten en die voorraden verdelen. De operationele kosten zijn ontzettend hoog, en liepen door. Daardoor moesten wij uiteindelijk onze winkels opeten."
De ondernemer probeerde zijn winkelbedrijf de afgelopen weken nog te verkopen. "Maar de onderhandelingen over een overname zijn gisteren geklapt, op de prijs. Daarom restte ons niets anders dan faillissement aan te vragen", zegt Bogaard aangeslagen. "Het is ontzettend verdrietig, ook voor onze fantastische teams in de winkels. Ik heb het bedrijf overgenomen van mijn moeder. Wij hebben 25 jaar een prachtig merk in handen gehad. Maar er was geen andere mogelijkheid."
Aan lijntje gehouden
Bogaard is teleurgesteld in het modehuis. "Zij hebben ons echt aan het lijntje gehouden door te zeggen dat de collecties wel zouden komen. Als wij dit eerder hadden geweten, hadden wij misschien nog actie kunnen ondernemen. De mensen bij Esprit Europe kunnen er misschien weinig aan doen, maar het hoofdkantoor in Hongkong wilde gewoon af van de winkels en verder als webwinkel. Straks kunnen de collecties online besteld worden."
Bogaard laat zich nog informeren over het indienen van een mogelijke schadeclaim tegen Esprit. "Maar zoiets kan heel lang gaan duren, en de kans is klein dat het iets oplevert."
Winkelbestand ingezakt
Esprit telde ooit zo'n honderd winkels in Nederland, waarvan de helft franchisevestigingen. De afgelopen 15 jaar is dat aantal langzaam maar zeker ingezakt, tot zo'n dertig winkels tegenwoordig. Ook daarvan waren ongeveer de helft in handen van zelfstandige ondernemers.
Mede-eigenaar Bob van Lingen van Esprit Zuid-Nederland zegt tegen RTL Z nog wel kansen te zien voor zijn vijf vestigingen. Hij gaat collecties van andere labels verkopen. Hij koos onder meer voor Street One en Cecil, van het Duitse modebedrijf CBR. Dat bedrijf was afgelopen maanden overigens ook nog in de race voor de overname van de Europese activiteiten en merkrechten van Esprit, maar die deal klapte in juni.
Van Lingen heeft Esprit-winkels in Middelburg, Renesse, Goes, Sluis en Tilburg. Welke naam er straks bij die winkels op de gevel komt, weet hij nog niet.