Geen doorstart

Esprit Nederland definitief failliet, 200 mensen verliezen baan

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP / Hollandse Hoogte / Peter HilzEsprit Nederland definitief failliet, 200 mensen verliezen baan
RTL

Er is definitief een einde gekomen aan de Nederlandse tak van Esprit. Het modeconcern is failliet verklaard door de rechter in Amsterdam. Ruim tweehonderd mensen verliezen hun baan. Zicht op een doorstart is er volgens de curator niet.

Eerder deze week werd bekend dat het in Hongkong gevestigde moederbedrijf van Esprit faillissement had aangevraagd voor de Nederlandse dochteronderneming Esprit Europe. Er zou te weinig geld in kas zijn.

De zeventien 'eigen' winkels zijn eerder deze week al gesloten. Daarnaast zijn er meerdere franchisevestigingen van Esprit. Dit zijn winkels die in handen zijn van zelfstandige ondernemers en die het moederbedrijf een vergoeding betalen voor het gebruik van het merk en de collecties. Het is nog onbekend wat de gevolgen zijn voor de eigenaren van die winkels. 

Last van Chinese webshops

Het bedrijf heeft al langer last van toegenomen concurrentie van onder meer Chinese webwinkels. Ondertussen zijn de kosten van energie en de inkoop van materialen gestegen. In de Nederlandse winkels was al geen wintercollectie gemaakt, waardoor de voorraden zijn geslonken. De Nederlandse webshop blijft wel in de lucht, en wordt gerund vanuit Duitsland.

Chinese webshop wint razendsnel terrein: dubbel zoveel bestedingen
Lees ook

Chinese webshop wint razendsnel terrein: dubbel zoveel bestedingen

Esprit Europe is volgens het moederbedrijf goed voor een omzet van bijna 400 miljoen Hongkong dollar, omgerekend zo'n 47 miljoen euro. Dat is bijna 7 procent van de totale omzet van Esprit. 

Het bedrijf heeft ook belangen in een beperkt aantal andere Europese landen, zoals in Spanje en Luxemburg. Esprit meldde eerder dat het mogelijk is dat ook die dochterbedrijven faillissement zullen aanvragen.

Vakbond FNV pleit ervoor dat ontslagen werknemers in Nederland een ontslagvergoeding mee krijgen. "Het is een groot onrecht dat de mensen aan de top van Esprit Holdings in Hongkong, Bermuda of ergens anders ter wereld rijk blijven of rijker worden. En dat de mensen die de winkels al die tijd draaiend houden niet eens een ontslagvergoeding meekrijgen", zegt FNV-bestuurder Linda Vermeulen tegen persbureau ANP. "Het wordt tijd dat de faillissementsregels in Nederland meer rekening houden met de mensen die het werk doen."

Hippies

Esprit werd in de jaren zestig in Californië opgericht door het hippie-echtpaar Susie en Doug Tompkins. Hun bohemien kledingstijl sloeg aan en het bedrijf groeide vooral in de jaren tachtig in sneltreinvaart. Het modemerk opende tientallen eigen winkels in de VS en werd in talloze andere modewinkels verkocht.

Esprit kende afgelopen decennia vele ups-and-downs. Als gevolg van de scheiding van het oprichtersechtpaar raakte het bedrijf in de jaren 90 op drift en verloor het de aansluiting bij het trendy publiek.

Terugtrekken uit Amerikaanse markt 

In 2002 kwam het modemerk volledig in handen van een beursgenoteerd bedrijf uit Hongkong. Het trok zich later terug van de Amerikaanse markt. 

Ondanks talloze pogingen het merk nieuw leven in te blazen, waaronder de introductie van een nieuwe lijn in 2017 die teruggreep op de succesvolle ontwerpen uit de jaren 70 en 80, kwamen de hoogtijdagen nooit meer terug. Esprit is momenteel vooral nog in Azië en Europa actief.

Lees meer over
Esprit