Chipaandelen ASML, ASMI en Besi hard onderuit op roodgekleurd Damrak
De drie grote techfondsen op de Amsterdamse AEX-index zijn fors in de min geopend vanochtend. Beleggers dumpen hun aandelen in de bedrijven ASML, ASMI en Besi. De verkoopgolf is gisteren ingezet op Wall Street, en slaat sindsdien over naar beurzen in Azië en Europa.
De AEX opent vanochtend in het rood. Het duurde zelfs even voordat er een openingskoers van ASML was, zo veel werd gehandeld in het aandeel. Daarbij ging het vooral om verkooptransacties: het aandeel staat bijna 6 procent in de min.
Slechte cijfers Intel
Branchegenoot Besi opent met een min van ruim 7 procent. En ASMI schurkt tegen een verlies van 8 procent, op moment van publicatie. In Tokio en Seoul gingen grote chipbedrijven als Tokyo Electron, SK Hynix en Samsung al hard onderuit.
Aanleiding voor de uitverkoop van de chipbedrijven is waarschijnlijk de onheilstijding van de Amerikaanse chipmaker Intel. Dat bedrijf wil ongeveer 15 procent van het personeel schrappen vanwege te hoge kosten. Bovendien stelt het Amerikaanse bedrijf het uitkeren van dividend uit, iets waar beleggers niet van houden.
Chip trekt de boel omlaag
"Een behoorlijke tik op de vingers", analyseert RTL Z's beurscommentator Durk Veenstra de start van de handel op het Damrak. Een van de redenen is de angst bij beleggers voor een recessie in de VS. "Gisteren slechte cijfers over de Amerikaanse industrie", verklaart hij de angst bij beleggers.
De industrie is weliswaar maar een deel van de economie. "Maar toch een teken dat de Amerikaanse economie er minder slecht voorstaat dan we hopen", zegt Veenstra. Daarnaast zijn beleggers bezorgd over big tech. De koers van van die bedrijven zijn flink opgelopen in de afgelopen tijd, en de rest van de beurzen in hun kielzog.
Dat Intel - en ook Amazon - de verwachtingen naar beneden bijstellen, baart beleggers zorgen. "Dat heeft gevolgen hier, voor ASML", aldus Veentra. "Intel is een grote klant van ASML." Als Intel minder gaat investeren, raakt dat ASML wellicht ook. En andere Nederlandse bedrijven uit de chipsector.
"Onzekerheid is nooit goed. En zolang we geen informatie hebben wat de schade gaat zijn voor ASML, kiezen beleggers toch het zekere voor het onzekere", legt Veenstra uit. "En dat is in dit geval het aandeel verkopen."