Apple gaat overstag: concurrerende betaaldiensten krijgen toegang tot iPhone
Apple stelt de NFC-chip, die contactloos betalen bij de kassa met een iPhone mogelijk maakt, open voor derden. Het besluit is genomen onder druk van de Europese Commissie. Die vindt al jaren dat Apple te dominant is geworden met zijn betaaldienst Apple Pay.
De NFC-chip zit sinds 2014 in de iPhone, maar is tot op heden niet toegangankelijk voor andere betaalaanbieders. Hierdoor zitten iPhone-bezitters vast aan Apple Pay, de mobiele betaaldienst van Apple zelf.
Daar komt binnenkort verandering in. Ontwikkelaars van iPhone-apps van derde partijen krijgen toegang tot de NFC-chip vanaf de uitrol van de nieuwste versie van Apple's mobiele besturingsysteem iOS (versie 18.1 - die uitkomt in september). Zij kunnen dan contactloze transacties aanbieden in hun eigen apps, maakt Apple bekend in een persbericht.
Naast betalen in de winkel gaat het ook om andere contactloze toepassingen. Denk bijvoorbeeld aan apps voor je autosleutel, studentenpas, spaarkaart of hotelkamersleutel.
Zorgen om concurrentie
Er leven sinds 2022 zorgen binnen de EU dat Apple zijn NFC-chip niet beschikbaar stelt voor concurrerende betaaldiensten. De voorlopige bevinding daarbij was dat Apple misbruik maakt van zijn dominante positie, zo maakte Eurocommissaris Margrethe Vestager (Mededinging) vorige maand bekend.
Door nu met een regeling te komen, voorkomt Apple vrijwel zeker een hoge boete. "Het punt is dat we Europa wetgeving hebben voor een vrije en open markt en dat heb je te respecteren", zegt ICT-jurist Peter Kager van ICTRecht. "Dus als je een bepaalde domante positie hebt, mag je daar geen misbruik van maken. De Europese Commissie vindt Apple niet alleen te dominant op het betaaldeel, maar ook op het breder inzetten van de NFC-chiptechnologie voor apps en diensten."
Apple vergrendelt de NFC-chip naar eigen zeggen omdat het bedrijf op die manier zijn platform beter kan beveiligen, en ook de gegevens en privacy van gebruikers kan waarborgen tegen malafide partijen. De iPhone-maker wil het liefst zelf de volledig controle houden over de betaalervaring, de interface en integratie met andere Apple-diensten. Die gebundelde, maar dus gesloten aanpak van hardware en software is één van de pijlers van het verkoopsucces van Apple.
Niet gratis
Ook de toegang tot de NFC-chip van Apple is niet gratis. Developers zullen een 'commerciële overeenkomst met Apple aangaan' en 'de bijbehorende kosten betalen' om zo af te dwingen dat zij voldoen aan de beveiligings- en privacynormen die Apple stelt.
"Enerzijds vind ik dat argument best wel redelijk", zegt jurist Kager. "Dat je jouw platform niet wilt openzetten voor jan en alleman. Apple steekt veel tijd en energie in het bouwen van een veilig digitaal ecosysteem dat vertrouwen uitstraalt. Maar aan de andere kant: als je de deur slechts op een kier zet en vervolgens zelf een hele strenge poortwachter wordt, kan dat in de toekomst voor nieuwe strubbelingen zorgen bij de Europese Commissie of een concurrent."
Apple Pay werkt sinds vijf jaar ook in Nederland, toen ING als eerste bank de dienst introduceerde. Al snel volgden ook andere banken, waardoor het contactloos betalen met de in Nederland zeer populaire iPhone bij pinautomaten in korte tijd gemeengoed is geworden. Zo'n 35 procent van alle Nederlandse smartphone-eigenaren heeft een iPhone, blijkt uit marktonderzoek.
Apple stelt de NFC-chip eerst open bij een groepje specifieke landen, waaronder de VS, het VK, Japan en Brazilië. Wanneer ook Nederlandse app-ontwikkelaars toegang krijgen, is op dit moment niet nog niet bekend, blijkt uit navraag van RTL Z bij Apple Nederland. Na het openstellen voor ontwikkelaars zal het naar verwachting ook nog enkele maanden duren voordat iPhone-eigenaren gebruik kunnen maken van de nieuwe betaaldiensten en apps.