ASR dreigt huurwoningen te verkopen door strenge verhuurregels
De stapeling van nieuwe huurregels zorgt ervoor dat ook grote beleggers de huurwoningen in hun portefeuille gaan afstoten. Daarvoor waarschuwt verzekeraar en woningbelegger ASR, met 26.000 woningen in bezit.
ASR-topman Jos Baeten waarschuwde bij de presentatie van de halfjaarcijfers voor de stapeling van nieuwe regels voor de woningmarkt. Baeten noemde met name de invoering van de Wet betaalbare huur sinds 1 juli, waardoor zo’n 300.000 huurwoningen uit de vrije sector binnen de huurregulering vallen.
Volgens Baeten trekken niet alleen particuliere vastgoedeigenaren, maar ook grote fondsen zoals ASR zich vanwege deze wet terug uit de markt voor huurwoningen, waardoor het aanbod van huurwoningen kleiner wordt.
ASR-fonds breidt wel uit
Dat geldt ook voor ASR, met 15.000 huurwoningen in eigen portefeuille. "Dat aantal gaan we in ieder geval niet uitbreiden. We gaan het eerder verminderen dan vermeerderen", zegt Baeten.
Daarnaast heeft ASR zo'n 11.000 huurwoningen in fondsen waarvan het mede-aandeelhouder is. Een zegsvrouw van ASR laat weten dat die fondsen wel blijven investeren in uitbreiding door nieuwbouw, maar dat deze fondsen moeilijker aan kapitaal kunnen komen dan voorheen.
"In het woningfonds van ASR, waar ASR zelf ook aandeelhouder in is, wordt wel in nieuwe huurwoningen geïnvesteerd."
Dat is slecht nieuws voor het kabinet, want de belofte bij de invoering van de Wet betaalbare huur was juist dat grote woningbeleggers méér huurwoningen zouden gaan bouwen en aankopen, door allerlei financiële voordelen voor nieuwbouw en verduurzaming.
Volgens woningmarkteconomom Matthijs Korevaar (Erasmus Universiteit) was ASR altijd al kritisch op de nieuwe huurregels, anders dan andere grote investeerders. "De portefeuille van ASR is minder duurzaam dan die van andere grote woningfondsen in Nederland, waardoor de Wet betaalbare huur meer impact heeft op hun portefeuille", zegt Korevaar tegen RTL Z.
Prinsjesdag
Korevaar hoort ook nog iets anders in het pleidooi van ASR. Het bedrijf wordt hard geraakt door de verhoogde overdrachtsbelasting voor beleggers van 10,4 procent en wil mogelijk de druk verhogen op het kabinet om daar op Prinsjesdag iets aan te doen.
"Het is geen geheim dat veel beleggers hopen dat de overdrachtsbelasting omlaag gaat, omdat dit hun vastgoed meer waardevol maakt, en dus extra kapitaal kan vrijmaken", zegt Korevaar. "Dus ze zullen ongetwijfeld alle mogelijkheden gebruiken om de politiek te bewegen iets te doen."
Eerder dit jaar is in de Eerste Kamer een motie aangenomen, waarin is opgenomen dat de overdrachtsbelasting voor beleggers omlaag moet. Op de derde dinsdag van september moet duidelijk worden of de belasting ook daadwerkelijk voor deze partijen wordt verlaagd.