Rabo: coronasteun redde minstens 12.500 bedrijven van faillissement
De verschillende coronasteunmaatregelen van de overheid hebben in Nederland minstens 12.500 faillissementen voorkomen. Dat hebben economen van Rabobank berekend. Volgens hen gaat het om een conservatieve schatting.
De loonkostensubsidie Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW), de Tegemoetkoming Vaste Lasten mkb (TVL) en uitstel van belastingbetaling hebben heel wat Nederlandse bedrijven gered, aldus economen van Rabobank.
Ze zijn daarbij uitgaan van nieuwe berekeningen.
Eerder dachten experts dat we met een stortvloed aan faillissementen te maken zouden krijgen door corona. Maar het aantal bedrijven dat de afgelopen jaren bankroet ging viel enorm mee.
Erger voorkomen
Van het tweede kwartaal van 2020 tot en met het tweede kwartaal van 2024 heeft de steun van de overheden minstens 12.500 bedrijven voor een faillissement behoed, denken Rabo-economen.
Daarbij denken ze dat ze nog aan de voorzichtige kant blijven. "Zonder steun had de pandemie mogelijk geleid tot een grootschalige faillissementsgolf van niet alleen zwakke niet-levensvatbare bedrijven, maar ook gezonde bedrijven", aldus de economen van Rabobank.
Dat zou volgens hen onnodige vernietiging van kapitaal, kennis en kunde tot gevolg hebben gehad. "Verder had zonder overheidssteun het vertrouwen in de economie mogelijk een duikvlucht genomen, met een (sterk) oplopende werkloosheid tot gevolg en een krimp van de economie die veel dieper zou zijn geweest dan nu het geval was".
'Belastinguitstel redde 8500 bedrijven'
De NOW en TVL hebben tot nu toe minimaal 4.000 bedrijven behoed voor faillissement, terwijl door het uitstel van belastingen cumulatief minimaal zo'n 8.500 bedrijven overeind zijn gebleven, zeggen de Rabo-economen.
Bovenop de minstens 12.500 van de ondergang geredde bedrijven komen er tot eind 2027 nog eens ruim 5.000 bij die dankzij de overheidsmaatregelen wel het hoofd boven water kunnen houden. Dat is volgens de Rabo-economen door de betere uitgangspositie van het bedrijfsleven.
Terugbetalen belastingschuld
De laatste tijd stijgt het aantal faillissementen overigens weer wat. Bedrijven moeten uitgestelde belastingschulden terugbetalen en een aantal zal dat niet lukken, denken de Rabo-economen.
Daardoor zullen er in de komende jaren naar verwachting 1500 extra faillissementen zijn, denken ze.
Kanttekeningen
De overheidssteun was dus per saldo positief, maar er zijn wel wat kanttekeningen te maken, zegt Rabobank. Zo zei het Centraal Planbureau (CPB) onlangs al dat de maatregelen veel geld kostten, dat de steun niet gericht was en ook te lang werd volgehouden.
Ook werden bedrijven die niet levensvatbaar waren toch in leven gehouden, aldus Rabo-economen. En dat is volgens hen niet goed, want voor de economie is het uiteindelijk beter als bedrijven die niet levensvatbaar zijn omvallen en de werknemers die daar werken juist bij bedrijven gaan werken die wel toekomst hebben.