Failliete modeketen Esprit maakte megaverlies van 67 miljoen
De in Nederland gevestigde Europese tak van modehuis Esprit boekte in de anderhalf jaar voor het faillissement een verlies van 67,6 miljoen euro. De verkoop van de kledingvoorraden door de curator bracht nog geen 150.000 euro op.
Dat blijkt uit het eerste faillissementsverslag van curator Erik Schuurs.
Faillissement
Esprit is een van oorsprong Amerikaans modemerk, dat vooral in de jaren tachtig en negentig grote successen boekte. De afgelopen decennia kende het bedrijf, dat uiteindelijk gevestigd was in Hongkong, pieken en dalen. Vanaf maart vroegen de Europese landendochters, waaronder Nederland, surseances en faillissementen aan.
In Nederland was sinds kort het Europese hoofdkantoor van Esprit gevestigd. Daarnaast had het bedrijf hier nog 14 eigen winkels, en ongeveer een gelijk aantal franchisevestigingen. Begin augustus zou de failliete Nederlandse tak nog een grote faillissementsuitverkoop met grote kortingen organiseren, maar die werd op de valreep door de curator geschrapt.
Grote verliezen
Uit het eerste faillissementsverslag blijkt dat Esprit Europa recent dus grote verliezen boekte, ook in vergelijking met de omzet. Vorig jaar bedroeg het verlies 43,5 miljoen euro, op een omzet van ruim 27 miljoen euro. De eerste helft van dit jaar boekte het modebedrijf een verlies van ruim 24 miljoen euro, op een omzet van nog geen 10 miljoen euro.
De cijfers zijn ook opmerkelijk omdat zij afwijken van de eerder dit jaar door het moederconcern genoemde jaaromzet van omgerekend 47 miljoen euro van Esprit Europe. Curator Schuurs kon nog geen toelichting geven.
Curator Schuurs was afgelopen twee maanden vooral druk met het ontslag van de 218 medewerkers van Esprit Europe en het opzeggen en ontruimen van de twee kantoren en de veertien eigen winkels in Nederland. Ook bracht hij de bezittingen en de schulden van het bedrijf in kaart.
Schulden
De Belastingdienst heeft nog 3,6 miljoen euro tegoed. Gewone schuldeisers vorderen nog eens zo'n 3 miljoen euro. De grootste vordering is van zusterbedrijven van Esprit Europe, die in plaats van een bank optraden als financier. Die schuld bedraagt 55 miljoen euro.
De reden van het afblazen van de grote faillissementsveiling lijkt te zijn geweest dat er nauwelijks voorraad was om te verkopen. Eerder werd al bekend dat het moederconcern afgelopen maanden nauwelijks nieuwe voorraden meer leverde, en ook geen herfst- en wintercollecties meer had gemaakt. "Er was vrijwel geen voorraad aanwezig", schrijft Schuurs in het verslag.
Opbrengst 150.000 euro
De nog aanwezige voorraden heeft hij inmiddels verkocht aan verschillende opkopers. Dat bracht slechts een kleine 150.000 euro op. Ter vergelijking, de faillissementsuitverkopen bij elektronicaketen BCC en de sportwinkels van Perry Sport, Aktiesport en Sprinter brachten allebei zo'n 22 miljoen euro op.
Curator Schuurs heeft veilinghuis Troostwijk de opdracht gegeven om de inventaris van de hoofdkantoren te verkopen. Het gaat daarbij vooral om kantoormeubilair, kledingrekken en paspoppen. Die online veiling is onlangs begonnen, en wordt maandag afgerond. Ook zullen de laptops, iPads en telefoons van het personeel worden geveild.