Bijna 10.000 vacatures

Geestelijke gezondheidszorg gaat gebukt onder groot personeelstekort

Door RTL Z··Aangepast:
© Patricia Rehe. Een man bij de psycholoog (illustratie).Geestelijke gezondheidszorg gaat gebukt onder groot personeelstekort
RTL

Het personeelstekort in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) neemt steeds zorgwekkender vormen aan. Tegenover elke duizend banen in de geestelijke gezondheidszorg staan er nu 74 vacatures open. Dat is twee keer zo veel als in 2018.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

GGZ 'koploper' in gezondheidszorg

In totaal stonden er in het tweede kwartaal van dit jaar zo'n 9800 vacatures open in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ). In 2008 waren dat er nog 3700. 

In de gehele economie is er sprake van flinke krapte op de arbeidsmarkt, maar in de GGZ is het tekort aan personeel erger dan op de meeste andere plekken. Gemiddeld staan er in Nederland nu 46 vacatures open per 1000 banen. In de gezondheidszorg gaat het om 44 vacatures. De GGZ steekt daar dus met kop en schouders bovenuit (74 per 1000), maar wel in negatieve zin.

Grotere zorgvraag

Opmerkelijk is dat het aantal banen in de GGZ juist toeneemt. Er werken dus méér mensen in de geestelijke gezondheidszorg, maar het tekort aan mensen neemt alleen maar toe.

Een duidelijke verklaring voor het oplopende tekort, ondanks dat er meer mensen in de GGZ werken, geeft het CBS niet. Maar volgens hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen is het aannemelijk dat simpelweg de vraag naar zorg harder toeneemt dan het aanbod.

Wachtlijsten ggz steeds langer, probleem speelt bijna overal
Lees ook

Wachtlijsten ggz steeds langer, probleem speelt bijna overal

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) constateerde eerder ook al dat de zorgvraag blijft stijgen en dat er niet genoeg mensen te vinden zijn om dat op te lossen.

Wachtlijsten

De gevolgen daarvan laten zich raden: niet iedereen kan op tijd geholpen worden. Uit cijfers van de NZa blijkt dat eind vorig jaar twee derde van de mensen die GGZ-zorg nodig hebben niet binnen de gestelde norm van een maand een intakegesprek krijgt. Ook als je eenmaal binnen bent, is het niet gezegd dat je op tijd ook daadwerkelijk behandeld wordt. 

Bij een derde van de mensen die al een aanmeldgesprek hebben gehad, begint de behandeling ook nog eens ná de norm van 10 weken.