Vertrokken uit Nederland

'Dramatische' cijfers voor flitsbezorger Getir: verlies van 1,1 miljard in 2022

Door Paul le Clercq··Aangepast:
© ANP. Getir bezorgt niet meer in Nederland.'Dramatische' cijfers voor flitsbezorger Getir: verlies van 1,1 miljard in 2022
RTL

Voor flitsbezorger Getir was 2022 een dramatisch jaar: het verlies van het bedrijf liep op tot omgerekend 1,1 miljard euro en dat is bijna het dubbele van een jaar eerder. Getir telde zijn knopen en vertrok afgelopen voorjaar onder meer uit Nederland.

Ruim 1,2 miljard dollar (bijna 1,1 miljard euro) verlies maken op het snel bezorgen van boodschappen, het kan, bewees Getir in 2022.

Dat blijkt uit het onlangs bij de Kamer van Koophandel gedeponeerde jaarverslag over dat jaar.

Investeerders steken 135 miljoen euro in flitsbezorger Flink
Lees ook

Investeerders steken 135 miljoen euro in flitsbezorger Flink

De cijfers betreffen niet alleen de activiteiten in Nederland, maar ook in andere Europese landen en de VS. Deze vallen allemaal onder een in Nederland gevestigde B.V.

Zwaar verliesgevend

Getir was in 2021 ook al zwaar verliesgevend, maar besloot een jaar later toch de Duitse concurrent Gorillas te kopen, dat ook forse verliezen leed op het bezorgen van boodschappen. 

In heel 2022 steeg de omzet van Getir, mede door de overname, flink: van 468 miljoen euro tot 981 miljoen dollar. Maar het verlies explodeerde ook: van 586 miljoen dollar tot meer dan 1,2 miljard dollar.

Turkije

Begin 2023 besloot Getir om het roer volledig om te gooien. Tot dan toe was het idee dat Getir snel moest groeien, zodat het later, als het een sterke positie had, winstgevend zou kunnen worden. Maar de moeilijke economische omstandigheden maakten het lastiger om investeerders ervan te overtuigen nieuw geld in flitsbezorgen te stoppen, aldus de directie. 

Getir besloot zodoende te stoppen met flitsbezorgen in alle markten buiten Turkije. In Nederland werden er op 15 mei voor het laatst boodschappen bezorgd.

Doordat Getir zich terugtrekt uit Europa en de VS zal het bedrijf nog een aantal kosten moeten nemen in 2023 en 2024, aldus het bedrijf in het jaarverslag over 2022.

Die cijfers zijn nog niet gepubliceerd, maar het lijkt waarschijnlijk dat in die jaren, mede door die extra kosten, de resultaten nog niet om over naar huis te schrijven waren.

Corona

Flitsbezorgen kwam snel op tijdens de coronapandemie. Aanvankelijk kon je boodschappen, ook al ging het maar om een paar producten, binnen tien minuten bezorgd krijgen. Maar al snel bleek dat model niet te handhaven. Er kwam een minimumbestelbedrag en de norm van bezorgen binnen tien minuten werd losgelaten.

Desondanks bleken de resultaten nog altijd niet wat de flitsbezorgers verwachtten. Getir begon in Nederland in mei 2021, een maand later volgden Duitsland en Frankrijk. Binnen drie jaar was het bedrijf ook weer vertrokken.

In twee jaar tijd maakte Getir 1,8 miljard dollar verlies en daar komen mogelijk dus nog verliezen over 2023 en 2024 bij.

In Nederland verdwenen al verschillende flitsbezorgers, alleen Flink is nu nog over.

Vier investeerders staken vorige maand nog 150 miljoen dollar in dat bedrijf, om te kunnen groeien in Nederland en Duitsland. 

Omzetgroei verwacht

Flink verwacht dit jaar een groei van de omzet in Duitsland en Nederland van rond de 20 procent. Over 2022 maakte het bedrijf nog een verlies van 126 miljoen euro. Woordvoerder Stefan de Bruijn zei vorige maand nog dat Flink in Nederland sinds het begin van het jaar winst maakt, dat is na aftrek van alle kosten.

In deze video zie je dat de keiharde strijd tussen flitsbezorgers maar één winnaar kende, de consument:

Lees meer over
GetirGorillasFlitsbezorger