NZa: Co-Med overtrad regels bij overname huisartsenpraktijken
Huisartsenketen Co-Med heeft de regels overtreden bij het overnemen van huisartsenpraktijken in Bergen op Zoom, Den Haag, Eindhoven en Zwolle. Eén overname werd niet gemeld, andere praktijken werden overgenomen voordat toezichthouder NZa goedkeuring had gegeven. Dat concludeert de NZa na uitgebreid onderzoek.
In principe kan hiervoor een hoge boete worden opgelegd, maar omdat Co-Med al failliet verklaard is, vindt de NZa zo'n boete 'niet zinvol'. "Die boete kan vrijwel zeker niet worden geïnd." Daarnaast speelt mee dat de toezichthouder in het belang van de patiënten en de betrokken huisartsen, de afwikkeling van het faillissement niet wil vertragen.
De NZa toetst fusies en overnames als de zorgaanbieder minstens vijftig patiënten heeft. Dat was bij alle overnames zo. Omdat een overname veel gevolgen kan hebben voor de patiënten, moet vooraf toestemming worden gevraagd.
Geen goede zorg
Co-Med nam in Nederland verschillende praktijken over van artsen die geen opvolger konden vinden. Vaak ging het na de overnames helemaal mis. Het bedrijf werkte niet met vaste artsen, maar met waarnemers. Die zijn er niet voldoende, waardoor regelmatig geen arts aanwezig was en het bedrijf geen goede zorg kon leveren.
Co-Med streek miljoenen op aan inschrijfgeld van patiënten, dat ieder kwartaal werd betaald, maar leverde weinig zorg. De zorgverzekeraars besloten na een paar jaar gezamenlijk de geldkraan dicht te draaien. Daarna werd het bedrijf failliet verklaard.
Inmiddels lopen er meerdere onderzoeken. De curator onderzoekt bijvoorbeeld of sprake was van fraude, zoals sommige partijen stellen. Er wordt ook gekeken naar de manier van werken, de afhandeling van klachten en de geldstromen. Tevens wordt onderzocht of de directie fouten heeft gemaakt (onbehoorlijk bestuur).
Geen goedkeuring voor overname
Dat Co-Med bij de overnames van twee praktijken in Bergen op Zoom niet op toestemming gewacht heeft, werd vorig jaar al bekend. De NZa gaf geen goedkeuring, omdat de toezichthouder er – ook gezien de slechte reputatie – niet van overtuigd was dat Co-Med goede zorg kon garanderen.
Co-Med trok zich niets aan van het besluit van de NZa en zette de overnames gewoon door. Volgens regionale media werden de praktijken 'onofficieel' door Co-Med overgenomen en samengevoegd. De praktijk draaide dus achter de schermen als Co-Medpraktijk, maar stond niet op de officiële website van de huisartsenketen genoemd.
140 schuldeisers
Er zijn 140 schuldeisers. Inmiddels is al wel duidelijk dat niet iedereen zijn geld terugkrijgt. Het bedrijf heeft slechts 1,2 miljoen euro aan middelen. Circa 990.000 euro daarvan zit in de boedel, en naar eigen zeggen heeft Co-Med nog ruim 223.000 euro tegoed van zorgverzekeraars voor openstaande vorderingen.
Het bedrijf is verder maar weinig waard. Alle praktijken zaten in een huurpand, dus daar is geen geld te halen. Auto's werden geleased, ook was er maar een zeer beperkte voorraad medische hulpmiddelen in de praktijken aanwezig. Zo weinig dat een ingeschakelde taxateur daar geen waarde aan toekent.