Beter dan concurrentie

ASML is 60 miljard minder waard, maar peperdure machines uit Veldhoven blijven gewild

Door Bart Reijnen··Aangepast:
© ASMLASML is 60 miljard minder waard, maar peperdure machines uit Veldhoven blijven gewild
RTL

ASML verloor deze week 60 miljard euro aan beurswaarde. Dat is in Nederland ongekend. Ter vergelijking, dat is ruim twee keer de volledige beurswaarde van Philips die eraf ging. Toch zijn experts het bijna allemaal eens: de toekomst van chipmachinemaker ASML ziet er nog steeds goed uit.

Dinsdag rond half vijf wordt op het hoofdkantoor van ASML een peperdure fout gemaakt. Opeens komen de kwartaalcijfers online, die eigenlijk pas de volgende ochtend om zeven uur gepubliceerd zouden worden.

Verkeerde knop?

Of er iemand op de afdeling investor relations per ongeluk op de verkeerde knop heeft gedrukt, of dat er iets anders speelde is niet bekend. ASML houdt het voorlopig op 'een technische fout'.

ASML maakt 'technische fout' en publiceert zeer tegenvallende kwartaalcijfers te vroeg
Lees ook

ASML maakt 'technische fout' en publiceert zeer tegenvallende kwartaalcijfers te vroeg

Hoe dan ook, het aandeel ASML knalt meteen als een baksteen naar beneden. Dat komt niet zozeer door de plotselinge publicatie van de cijfers, maar vooral door de inhoud. 

Minder bestellingen

Te lezen valt dat ASML veel minder bestellingen voor chipmachines heeft binnengekregen dan gedacht. Bovendien denkt ASML dat de omzet volgend jaar lager uitvalt dan eerder gecommuniceerd.

Het aandeel sluit die dag ruim 15 procent lager. En de dagen erop blijven beleggers sceptisch. Waardoor ASML de week 60 miljard euro goedkoper lijkt uit te gaan dan dat het de week begon.

Hand op de knip

ASML heeft vooral last van klanten die de hand op de knip houden. Zoals Intel. Die Amerikaanse chipmaker heeft het heel zwaar de laatste tijd. Tijdens de coronapandemie ging het allemaal nog fantastisch met Intel. Mensen zaten thuis en kochten allemaal gadgets, die vol zitten met chips.

Maar inmiddels hebben we voldoende telefoons en smartwatches in huis, en zit Intel met overtollige chipfabrieken. Intel bestelt dus even wat minder nieuwe chipmachines in Veldhoven. Hetzelfde geldt voor het Koreaanse Samsung.

Chinese klanten

Daar komt nog bij dat Chinese klanten binnenkort misschien nog minder ASML-machines mogen kopen, vanwege strenge exportrestricties.

De Verenigde Staten willen niet dat China zich met de Veldhovense machines technologisch doorontwikkelen. Het is nu al verboden om de meest geavanceerde machines te leveren, maar wellicht worden de exportrestricties nog strenger. Dat kan ASML omzet kosten.

Dunne lijntjes

Toch zijn vrijwel alle experts het erover eens dat op de lange termijn er nog heel veel vraag zal zijn naar ASML-machines. Feit blijft namelijk dat geen enkele concurrent bij de kwaliteit van ASML in de buurt kan komen.

De nieuwste chipmachines van ASML kunnen extreem dunne lijntjes printen op chips, van 8 nanometer dik. Dat zegt je misschien niet zo veel, maar een menselijke haar is zo’n 80.000 nanometer dik. Of kijk nu eens 8 seconden naar je eigen nagel: wat er in die 8 seconden is aangegroeid, dat is de dikte van een lijntje dat ASML op een chip weet te printen. (bron: National Nanotechnology Initiative)

350 miljoen per stuk

Hoe dunner die lijntjes, hoe meer er op een chip passen. En hoe sneller en ingewikkelder zo’n chip dus kan worden. Daarom zijn chipmakers zeer geïnteresseerd in de ASML-machines.

Maar nu dus heel even wat minder, dan eerder gedacht. Wegens de genoemde redenen. En zo’n ASML-machine is ook niet bepaald een impulsaankoop. De nieuwste versie kost ruim 350 miljoen euro per stuk.

Toch denken chip-experts dat op de lange termijn er nog heel veel over de toonbank zullen gaan.

In deze video zie je dat Peter Wennink, tot dit voorjaar topman van ASML, niets ziet in de migratieplannen van PVV en NSC:

Lees meer over
ASMLIntelSamsungChipHalfgeleidersVeldhovenGemeente VeldhovenChinaVerenigde Staten