Woningmarkt uit slop?

Woonakkoord vol beloftes, maar niet iedereen tevreden over afspraken

Door RTL Z··Aangepast:
© ANPWoonakkoord vol beloftes, maar niet iedereen tevreden over afspraken
RTL

Wijken vol flexwoningen, meer huizen in achterstandswijken en een rem op huurstijgingen. Bouwers en de overheid presenteerden vandaag plannen om de woningmarkt uit het slop te trekken, maar niet iedereen is tevreden over het 'woonakkoord.'

'Parallel plannen' is het nieuwe toverwoord in de bouwwereld. Bouwbedrijven en gemeenten gaan gelijktijdig werken aan een woningbouwproject, waardoor de tijd tussen de eerste tekening en de sleuteloverdracht van een nieuwbouwwoning omlaag moet van 10 naar 7 jaar.

Twintig beloftes

Het is een van de twintig beloftes die vandaag werden gemaakt op de Woontop in Nieuwegein, belegd op initiatief van minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting. Met de afspraken moeten de problemen op de woningmarkt een halt worden toe geroepen.

De huurprijzen mogen volgend jaar maar met maximaal 4,5 procent stijgen. Ook worden er sneller sociale huurwoningen bijgebouwd, zo werd vandaag afgesproken. Daarbij moeten regels worden geschrapt en vergunningen sneller rondkomen.

'Torenhoge' huurstijging volgend jaar, ondanks protest Woonbond
Lees ook

'Torenhoge' huurstijging volgend jaar, ondanks protest Woonbond

De productie van nieuwe woningen moet zo snel mogelijk naar 100.000 per jaar, waar de teller nu blijft steken op zo’n 75.000.

Een van de weinige concrete afspraken uit het akkoord - drie grootschalige woningbouwlocaties, bij Utrecht, de Haarlemmermeer en Lansingerland - moeten gezamenlijk 75.000 woningen opleveren. 

Extra woningen in achterstandswijken

Er komen 10.000 extra woningen in achterstandswijken en op verschillende plekken in Nederland moeten woonwijken verrijzen die volledig bestaan uit flexwoningen.

Volgens Ruben Koops, redacteur woningmarkt bij RTL Z is het allemaal goed nieuws, maar geen echte doorbraak. "Veel van de plannen, zoals de drie nieuwbouwlocaties, zouden in de komende maanden toch wel rond zijn gekomen", zegt hij.

Zonder extra geld of harde afspraken, zal er weinig veranderen, denkt Koops. En dat is wat ontbreekt. In de zaal klinkt dan ook scepsis over het akkoord: "De woontop is maximale PR en minimale inhoud", zei een betrokkene bij de onderhandelingen.

Betaalbaar bouwen

Een van de bestaande woonafspraken waaraan niet getornd wordt, is betaalbaar bouwen. Per nieuwbouwproject moet twee derde bestaan uit betaalbare woningen tot 435.000 euro (de NHG-grens). 

Volgens de bouwers kan de schep daarom op veel plekken niet de grond in, omdat het nieuwbouwproject dan te weinig oplevert. Toch bekrachtigt minister Keijzer de regel, omdat er anders teveel woningen bij komen die de meeste mensen niet kunnen betalen.

Makelaarsvereniging NVM hoopt dat er wordt gebouwd naar behoefte en er flexibel wordt omgegaan met de eisen. Voorzitter Lana Gerssen onderschrijft het akkoord wel: "Dit helpt om de grote druk op de woningmarkt te verlichten in belang van alle woningzoekenden."

Ook wil de branche dat de overheid bovenop problemen, zoals netcongestie en lange (vergunningen)procedures blijft zitten. "Meer vertraging is niet wenselijk."

Woonbond niet blij

Maar niet iedereen is blij met de afspraken: huurdersvereniging de Woonbond noemt de overeengekomen huurstijging torenhoog en ondertekende het 'woonakkoord' niet. Ook pensioenfondsen en verzekeraars staan niet onder het akkoord. 

Koepel het Verbond van Verzekeraars zei te laat betrokken te zijn bij gesprekken om zich er voldoende in te verdiepen. De brancheclub wijst er ook op dat verzekeraars, met een gezamenlijk vermogen van 450 miljard euro, belangrijke beleggers zijn in de woningmarkt.

Duwen en trekken

De pensioenfondsen meldden deze week dat ze geen beloftes kunnen maken over investeringen in de woningmarkt. Die beloftes kunnen namelijk botsen met de taak van van de fondsen om een goed rendement te behalen, aldus de brancheorganisatie.

Volgens premier Schoof is de top geen eind- maar een beginpunt. "10.000 woningen stamp je niet zomaar uit de grond en dat besef delen we", zegt hij. "Het is en blijft duwen en trekken."

Hoogleraar Peter Boelhouwer vindt dat het kabinet sneller vergunningen moet uitdelen op de woningmarkt, zo zegt hij in deze video.

Lees meer over
Woningmarkt