CBS

Levensverwachting licht afgenomen: in hoeverre heb je er zelf invloed op?

·Aangepast:
© Getty ImagesLevensverwachting licht afgenomen: in hoeverre heb je er zelf invloed op?
RTL

Het CBS heeft de prognose van onze levensverwachting aangepast. En wat blijkt: die is drie maanden lager dan voorheen werd gedacht. Dit zou een gevolg zijn van de coronapandemie, die langer impact heeft dan verwacht. In hoeverre heb je zelf invloed op je levensverwachting? "Ik slik 20 tot 25 supplementen per dag en doe bloedonderzoek om te controleren of alles goed gaat."

Voor het voorspellen van onze levensverwachting kijkt het CBS naar 2029. Stel, je wordt in dat jaar 65, dan is je levensverwachting 85 jaar en bijna 11 maanden. Dat is minder oud dan eerder werd voorspeld. De eerdere prognose ging er nog van uit dat deze mensen 86 jaar en bijna twee maanden zouden worden.

Dat is dus drie maanden korter. Volgens het CBS is dit te wijten aan het coronavirus, dat langer invloed heeft op onze levensverwachting dan vooraf werd gedacht.

Jong geleerd is oud gedaan

Los van de coronapandemie zijn er meer factoren die invloed hebben op onze levensverwachting en gezond ouder worden. Denk aan roken, weinig bewegen en ongezond eten. Ook als je dit op jonge leeftijd doet, kan het effect hebben op je levensverwachting.

Al op jonge leeftijd is zinvol om bezig te zijn met je leefstijl, vertelt Judith Wilmer van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie. "Er zijn traumachirurgen die bij jongeren meer kruisbandletsels zien omdat ze nu al te weinig hebben bewogen. Daarnaast weten we dat bewegen ook belangrijk is voor het deel in ons brein dat gaat over onze verslavingsgevoeligheid."

Zij wel, wij niet: levensverwachting Noren tijdens pandemie omhoog
Lees ook

Zij wel, wij niet: levensverwachting Noren tijdens pandemie omhoog

In de twintigste eeuw steeg onze levensverwachting doordat er veel veranderde ten gunste van onze gezondheid. "Er kwam riolering, de luchtvervuiling werd minder, werken werd veiliger en er kwamen vaccinatiecampagnes. Ook werd er een leerplicht ingevoerd. De welvaart steeg, en daarmee onze levensverwachting."

Maar nu zien we volgens Wilmer de keerzijde van de welvaart. "Als ik vroeger de trein nam, dan kon ik op het station alleen een kaartje voor de trein kopen. Als ik nu op het station ben, dan moet ik écht mijn best doen om niet voor de bijl te gaan en ongezonde keuzes te maken. Overal is ongezond eten te vinden en overal zijn roltrappen: alles is ingericht om minder te bewegen en ongezond te eten. En daar betalen we de prijs voor."

Wisselende levensverwachting

Hoewel de levensverwachting met drie maanden is afgenomen, hoeft dat geen keerpunt te betekenen, laat het CBS weten aan Editie NL. Het komt vaker voor dat de levensverwachting tijdelijk zakt of stagneert. De tijd heeft laten zien dat dat herstelt. Soms gaat dat heel snel, soms duurt het wat langer.

Levensverwachting verlengen

Pim Christiaans (64) van onlineplatform Life Unlimited doet er alles aan om zijn eigen levensverwachting maximaal te verlengen. "Het is een soort experiment dat ik op mezelf uitvoer", vertelt hij aan Editie NL. "Ik slik 20 tot 25 supplementen per dag. Dat combineer ik met bloedonderzoek om te controleren of alles goed gaat."

Daarnaast sport hij actief. "Onlangs ben ik begonnen met krav maga, een verdedigingssport. In sportklasjes ben ik vaak de oudste." Hij voelt zich nog topfit. "Het enige waar ik last van heb ik hooikoorts."

Pim Christiaans leeft zo gezond mogelijk.
Pim Christiaans leeft zo gezond mogelijk.

Hij volgt de wetenschappelijke ontwikkelingen nauwlettend. "De wetenschap ontwikkelt zich revolutionair snel. Stel, ik slaag erin om gezond oud te worden, misschien is er tegen die tijd dan wel een interventie mogelijk om te verjongen. Dat is geen irreële verwachting en een droom die ik zou najagen."

Maximaal haalbare leeftijd

Wat de maximaal haalbare leeftijd is die de mens ooit zal kunnen bereiken, blijft gissen. "De eerste mens die deze eeuw 130 wordt, loopt al rond", zegt Judith Wilmer. "Het gaat om iemand die nu boven de vijftig is. Er gaat dus deze eeuw een record verbroken worden. Er zijn ook wetenschappers die zeggen dat de mens 1000 jaar kan worden, maar dat is niet bewezen en er moet dan wel echt aan de genen worden gesleuteld. Ik ben daar geen voorstander van." 

Lees meer over
Editie NL Link in bioGezond levenMens & Maatschappij