'Verzorgingsarmoede'

Geen geld voor shampoo of tandpasta: 'Crèmes niet echt nodig'

·Aangepast:
© Getty ImagesGeen geld voor shampoo of tandpasta: 'Crèmes niet echt nodig'
RTL

Geen geld voor tandpasta, wasmiddel of deodorant. Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 7 Nederlanders niet altijd geld heeft om verzorgingsproducten te kopen. Maar welke producten van de drogist zijn écht belangrijk om te gebruiken? "Zonnebrand wel, shampoo niet per se."

Het Armoedefonds liet in samenwerking met een drogist onderzoek doen naar verzorgingsarmoede. Beautyproducten, haarverzorgingsproducten, zonbescherming en wasmiddel zijn het meest buiten bereik voor mensen die in armoede leven. Maar ook dagelijkse verzorging zoals tandenpoetsen of haren wassen komt in het gedring.

"Mensen in armoede moeten kiezen tussen eten, huur of verzorgingsmiddelen. Meestal kiezen ze er dan toch voor om hun huur te betalen omdat ze niet op straat willen komen te staan. Maar het is een keuze die veel stress oplevert."

Gezinnen krijgen twee jaar 150 euro per maand extra van gemeente in proef tegen armoede
Lees ook

Gezinnen krijgen twee jaar 150 euro per maand extra van gemeente in proef tegen armoede

Bovendien is het ook nog eens ongezond. "Een dag je tanden niet poetsen is niet zo erg", zegt Henk de Graaf van het Armoedefonds tegen Editie NL. "Een week niet poetsen is vervelend en als je een jaar niet poetst heb je echt een probleem bij de tandarts. Verzorgingsproducten zijn geen luxe, het is een basisbehoefte." 

Tandenpoetsen

Al zijn niet alle verzorgingsproducten even belangrijk, zegt dermatoloog Petra Dikrama van het Erasmus MC en Dikrama Clinics. "Sommige dingen zijn heel belangrijk, andere zijn ingegeven door de industrie. Tandenpoetsen is echt belangrijk voor je gebit. Een goede mondgezondheid bepaalt de rest van je gezondheid. Je kunt er zelfs hartklepontsteking van krijgen als je je tanden niet poetst. Bij onverzorgde mensen, zie je vaak ook een slecht gebit."

Minder belangrijk, maar niet onmisbaar zijn bijvoorbeeld producten als shampoo of crème. "Iemand die niet te veel haarproducten gebruikt heeft er genoeg aan om het haar alleen met water te spoelen", gaat Dikrama verder. 

En mensen met een normale huid hebben volgens de dermatoloog ook niet per se crèmes nodig. "Als je een hele droge huid hebt, of bijvoorbeeld huidziektes als eczeem dan is crème soms wel nodig. En zonnebrand is in de zomer zeker belangrijk." Daarbij maakt de prijs van het product niet heel veel uit volgens haar. "Heb je weinig geld? Koop dan gewoon de goedkoopste, die is prima."

Zeep

Zeep voor het hele lichaam is volgens Dikrama ook niet nodig. "Natuurlijk wel voor de handen na de toiletgang, voor het koken of eten, bij zichtbaar vuil of na contact met (boerderij)dieren. Maar om elke dag je hele lichaam in te zepen is niet nodig, je spoelt er zelfs je eigen huidvetten mee weg." Zeep om kleding mee te wassen is belangrijker volgens de dermatoloog. “Het gaat ook om de watertemperatuur. Bacteriën, schimmels of parasieten zoals schurft, gaan pas dood bij wassen op een lang programma met 60 graden."

Voor ondergoed, sokken, handdoeken en beddengoed is dat wel aan te raden, zeker bij infecties. In dit geval kun je bezuinigen door wat minder wasmiddel te gebruiken, vaak gebruiken mensen teveel en kleding wat  vaker te dragen en tussendoor uit te hangen. 

Lees meer over
ArmoedeEditie NL Link in bio