Provincie Utrecht

Konijn knaagt aan nieuwbouw: flappie gesignaleerd? Dan extra vergunning nodig

·Aangepast:
© Getty ImagesKonijn knaagt aan nieuwbouw: flappie gesignaleerd? Dan extra vergunning nodig
RTL

Stikstofcrisis, personeelstekort en dure materialen. De bouw van nieuwe woningen kent heel wat struikelblokken. En daar komt er in Utrecht nog eentje bij: het konijn. De provincie heeft namelijk bepaald dat er voordat er gebouwd wordt, eerst onderzoek moet worden gedaan naar de aanwezigheid van het dier. Op plekken waar konijnen zitten, is een extra vergunning nodig om te mogen bouwen. "Als je iets vindt, dan sta je ineens 1-0 achter."

Deze nieuwe regel geldt voor hazen, kleine marterachtigen zoals de bunzing, hermelijn en wezel, en dus konijnen. De branchevereniging WoningBouwersNL is hier niet blij mee, omdat het voor veel projecten mogelijk vertraging op gaat leveren.  

Kantoor steeds vaker gesloopt in plaats van omgebouwd tot woning
Lees ook

Kantoor steeds vaker gesloopt in plaats van omgebouwd tot woning

"Altijd als je ergens aan de slag wil gaan, moet je uitgebreid onderzoek doen naar de flora en fauna. Ongeacht welke locatie", zegt Coen van Rooyen, directeur brancheorganisatie WoningBouwersNL tegen Editie NL. "Een ecoloog doet dan onderzoek of er bijvoorbeeld beschermde dieren zitten en of er verdere stappen nodig zijn." Zitten er bijvoorbeeld vogels te broeden, dan moet de bouw wachten tot het broedseizoen voorbij is. "Als je iets vindt sta je ineens 1-0 achter. En stel dat er uit het onderzoek blijkt dat de leefomgeving van het dier verstoord wordt dan mag je er niet bouwen. Dan is het hele plan van de baan."

'Is dit nu echt nodig?'

Hij snapt dat de natuur beschermd moet worden. "We moeten goed voor de natuur zorgen, maar schieten we niet een beetje door? Het konijn is wereldwijd geen bedreigde diersoort. Dus is dit nu echt nodig?"

Maurice la Haye van de Zoogdiervereniging denkt van wel. "Het gaat behoorlijk slecht met het konijn in Nederland", zegt hij tegen Editie NL. "Het klopt dat ze zich snel voortplanten, maar er zijn heel veel konijnenziektes. En deze zijn in veel gebieden in ons land aanwezig. Het konijn is er in Nederland niet meer in de aantallen die we vroeger hadden."

En dat is niet alleen een probleem in Nederland. "Dit speelt in heel Europa, het zijn ziektes waar konijnen nog niet resistent tegen zijn. Dat kan nog tientallen jaren duren. Dus plekken waar nu wél nog konijnen zijn, moeten we zuinig op zijn."

Rijke graslanden

Konijnen zijn volgens La Haye namelijk erg belangrijk voor het ecosysteem. "Het zijn prooidieren voor veel roofdieren en ze zorgen voor rijke graslanden." 

Toch is het volgens Jytte Reichert van de Provincie Utrecht nu niet zo dat het konijn de woningbouw gaat vertragen. "Het is niet zo dat de aanwezigheid van dit dier het kan tegenhouden, maar vanaf september is er wel een extra vergunning nodig. Dan kan er alsnog gebouwd worden maar eventueel met extra maatregelen." 

Vond je dit artikel leuk? Klik dan hier om meer van Editie NL te lezen. Volg ons ook op Instagram en Facebook

Lees meer over
KonijnEditie NL Link in bioWoningmarktBouw