Europese wetgeving

Dop tegen je neus: vastzittende dopjes op flessen zorgen voor irritatie

Door EditieNL··Aangepast:
© Getty ImagesDop tegen je neus: vastzittende dopjes op flessen zorgen voor irritatie
RTL

Vanaf vandaag komen we er niet meer onderuit: dopjes die blijven vastzitten aan de fles. Fijn voor het milieu, maar onhandig voor de gebruiker. Want de vastzittende dopjes zorgen voor heel wat irritatie en dichtdraaien is ook een crime.

Je hebt misschien zelf ook al even moeten wennen aan het feit dat de dopjes blijven zitten, en op X worden ook volop ervaringen gedeeld. Vooral negatieve. "Kan dat niet wat handiger ontworpen worden?", schrijft Cees. "Tegenwoordig geeft mijn vrouw de fles aan mij om de dop los te draaien en vooral om hem daarna los te trekken", zegt Lucien. "Ik trek die doppen gewoon los hoor. Niets is zo irritant als je aan het drinken bent uit zo'n fles, dat je zo'n dop tegen je neus hebt", zegt Jenny.

Amersfoortse 'keierbal' schiet Groningers in het verkeerde keelgat
Lees ook

Amersfoortse 'keierbal' schiet Groningers in het verkeerde keelgat

Toch zullen we moeten wennen aan de dopjes, want we zitten nu eenmaal aan deze Europese regelgeving vast. "De Europese Commissie heeft een lijst opgesteld van allerlei dingen die zwerfafval veroorzaken", zegt Karen van de Stadt van Kennisinstituut Duurzaam Verpakken tegen Editie NL. "Uit onderzoek is naar voren gekomen dat er vooral op stranden veel dopjes werden gevonden." Door de dopjes vast aan de fles te zetten, moet het zwerfafval afnemen. "Vaak eindigen ze gewoon in het milieu, en dat is zonde." 

Top 5 zwerfafval:

1. Flessen, doppen en deksels
2. Sigaretten
3. Wattenstaafjes
4. Chipszakjes/snoepverpakkingen
5. Sanitair afval  

Bron: Europese Commissie

Naast minder zwerfafval wil de Europese Commissie ook minder plastic verpakkingen. "Maar een verpakking heeft natuurlijk ook een functie, je moet een product toch thuis kunnen krijgen", vertelt Van de Stadt.

Daarom wordt gekeken naar manieren om plastic op een duurzame manier te kunnen gebruiken. Recyclen hoort erbij. En de vastzittende dopjes hebben geen effect op het recyclingproces. Ook al zijn het flesje en de dop twee verschillende soorten plastic. "Er bleef altijd al een deel van de dop (het onderste ringetje) aan de fles hangen. Dus het is al zo ingericht dat het materiaal van de dop en het flesje te scheiden zijn", aldus Van de Stadt.

Dat het gebruiksgemak door de vastzittende dopjes voor sommigen achteruit is gegaan is volgens haar niet te voorkomen. "Er is geen beter alternatief."