Fries restaurant serveert kwal: 'Weinig smaak, veel structuur'
Ze zien er met hun slijmerige lichaam en sliertige tentakels niet bepaald smakelijk uit. Toch zet het Friese restaurant Ode de kwal op de kaart. Als het weer het toestaat – en de kwallen vers te vangen zijn – serveert chef Geert-Jan Vaartjes de geleiachtige dieren. "Heeft veel structuur."
Wil je als culinaire levensgenieter écht geprikkeld worden? Dan is een bezoekje aan het Friese restaurant Ode in Dokkum wellicht de moeite waard. Naast 'onkruid' staat er namelijk ook kwal op de kaart. "We koken met lokale Friese producten en we waren op zoek naar iets onbekends", zegt chef Geert-Jan Vaartjes tegen Editie NL. Hij bedacht samen met chefkok Liudger van der Meer het kwallengerecht.
"Je kunt ze niet goed bewaren." Dus moeten ze vers aangevoerd worden. "We snijden ze in stukjes en dan worden ze gekookt. Je kunt ze een beetje vergelijken met een oester. Kwallen hebben niet heel veel smaak maar wel veel structuur en dat breng je dan mooi naar boven."
Vaartjes heeft lang in Azië gewoond, en daar is het heel gebruikelijk om kwal te eten. "In Nederland moeten mensen er wellicht een beetje aan wennen."
Niet gevaarlijk
Restaurant Ode serveert de bloemkoolkwal, deze is te vinden in de Noordzee. Volgens zeebioloog Hilmar Derksen kan deze kwal wel 2 meter groot worden en 40 kilo wegen. "Het is een blauwe kwal die je kan eten, hij is niet gevaarlijk." Maar ook niet heel smaakvol, denkt hij. "De kwal bestaat voor bijna 95 procent uit water. Er zal niet heel veel smaak aan zitten, het is vooral gelei. Er zitten wel veel eiwitten in."
De meest voorkomende kwal in Nederland de oorkwal of maankwal. "Die heeft vier ringen bovenop en is niet gevaarlijk." Toch raadt hij af om kwallen aan te raken – zelfs niet als ze dood aangespoeld op het strand liggen. "In de Noordzee leven ook de gele- en blauwe haarkwal. Die kunnen gemeen steken. Hun tentakels kunnen wel twee meter lang worden en als je gestoken wordt voelt dat alsof je je aan een brandnetel hebt geprikt. Als je echt flink gestoken wordt kan je een allergische reactie krijgen. Op het strand kun je ze beter laten liggen want zelfs dode kwallen kunnen nog steeds steken."
'Liever kwal in de zee dan op bord'
En er liggen er momenteel genoeg. "Het is een goed jaar voor de kwallen", gaat Derksen verder. "Het is warm geweest en de zee zit vol voedingsstoffen. Maar ik zie ze toch liever in de zee dan op mijn bord."