Martha (76) kreeg 'taboekanker' maar schaamt zich er niet voor: 'Belangrijk om over te praten'
Vulvakanker, peniskanker of anuskanker. Allemaal vormen van kanker waarvan deskundigen van kankerinstituut Antoni van Leeuwenhoek merken dat er een groot taboe op ligt. En dat kan grote gevolgen hebben. Want door er meer over te praten, kan de ziekte eerder opgemerkt en behandeld worden. Weet ook Martha (76): "Ik ben best preuts maar iedereen mag weten dat ik vulvakanker heb gehad."
Martha (76) had al 40 jaar last van jeuk in de schaamstreek. "De dokter had zelfs medelijden met me hoe het er vanonder uit zag", zegt ze tegen Editie NL. "Jaren werd gedacht dat ik last had van lichen sclerosus. Ik kreeg er zalf voor en dat was het dan." Maar toen een arts tegen haar zei dat ze op moest passen omdat het ook kanker kon worden schrok ze wel. "Dat had in die 40 jaar nog nooit een arts tegen me gezegd."
Toen ze op een dag een bultje voelde dat snel groter werd, trok ze aan de bel. "De gynaecoloog heeft toen een biopt genomen en het bleek schaamlipkanker te zijn."
Taboekanker
Jaarlijks krijgen ongeveer 200 vrouwen de diagnose vulvakanker. Een kankersoort die door kankerinstituut Antoni van Leeuwenhoek is bestempeld als 'taboekanker'. Hieronder vallen ook anuskanker, peniskanker en baarmoederhalskanker. Ziektes waar niet graag over gepraat wordt.
"Ik snap wel dat je je ervoor schaamt, je schaamstreek is toch ook iets seksueels. Maar persoonlijk schaam ik me er niet voor. Ik ben best preuts maar iedereen mag weten dat ik vulvakanker heb gehad. Ik vind het zelfs belangrijk om over te praten want daardoor gaan vrouwen met jeuk 'daaronder' misschien sneller naar de dokter."
Dat patiënten niet graag over deze vormen van kanker praten, zien ook artsen en deskundigen van kankerinstituut Antoni van Leeuwenhoek. "De naam zegt het al een beetje, het zijn kankersoorten die zich afspelen rond de schaamstreek", zegt Margot Bary van het kankerinstituut. "Daarom is het lastig om erover te praten. Een wondje aan je vinger bespreek je wel, maar een wondje aan je schaamstreek niet. En daarom gaan patiënten ook niet snel naar de dokter."
En dat kan gevaarlijk zijn, want hoe eerder een behandeling kan starten hoe beter. "Stel het is kanker, dan moet je - als het laat ontdekt wordt - soms zwaarder behandeld worden, en dat heeft weer grote gevolgen. Patiënten kunnen bijvoorbeeld minder intimiteit hebben of vaker naar het toilet moeten." Door er meer over te praten worden de kankersoorten ook bekender. "Het zijn zeldzame vormen van kanker, maar we zien eigenlijk altijd dat ze te laat gemeld worden."
Wc-bezoek
Daarom komt het Antoni van Leeuwenhoek nu met de campagne: 'Laat taboekanker geen rol spelen'. Hiermee leggen ze de link met het toiletbezoek want veel symptomen kunnen namelijk tijdens een wc-bezoek ontdekt worden.