Vluchtstrook afgezet

Wegdek A28 bij Zeist omhooggeduwd door grondwater

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANPWegdek A28 bij Zeist omhooggeduwd door grondwater
RTL

Het wegdek van de snelweg A28 bij Zeist is enkele millimeters omhoog gekomen. Rijkswaterstaat denkt dat dat komt door de extreem hoge grondwaterstand die is veroorzaakt door de vele regen van de afgelopen maanden.

Het gaat om het stuk wegdek in de Vollenhovetunnel, het verdiepte deel van de snelweg rondom Zeist.

Rijkswaterstaat gaat begin volgende week betonblokken plaatsen op de vluchtstroken als tegenwicht. Het is nog niet duidelijk of die maatregel voldoende zal zijn. Dat zal moeten blijken. Vannacht wordt daarvoor de vluchtstrook afgezet in beide richtingen en wordt de maximumsnelheid verlaagd van 100 naar 90 kilometer per uur. 

A7 in Friesland

De beweging van het wegdek is nog minimaal en is opgemerkt doordat Rijkswaterstaat vorige maand een monitoringssysteem heeft aangelegd in de tunnelbak. Dat werd gedaan omdat de tunnel een vergelijkbare funderingsconstructie heeft als de Prinses Margriettunnel op de A7 in Friesland.

Grondwater duwt weg omhoog, A7 tussen Sneek en Joure mogelijk maanden dicht
Lees ook

Grondwater duwt weg omhoog, A7 tussen Sneek en Joure mogelijk maanden dicht

Die moest een jaar geleden enkele maanden helemaal dicht, omdat ook daar toen het wegdek omhoog was gekomen door de hoge grondwaterstand. De schade was toen aanzienlijk, maar nu gaat het om preventieve maatregelen, benadrukt Rijkswaterstaat. "Hierdoor kan een probleemsituatie zoals bij de Prinses Margriettunnel worden voorkomen."

Lees meer over
RijkswaterstaatVerkeerZeist