Zo overtuig je twijfelende ouders om toch te vaccineren
De overheid wil ouders actief gaan overtuigen om hun kind te vaccineren. Maar werkt die aanpak om de vaccinatie-angst weg te nemen? Een huisarts, moeder en jeugdarts reageren op de maatregelen.
De Nederlandse vaccinatiegraad is laag vergeleken met andere Europese landen. Als het gaat om de prik tegen difterie, kinkhoest en tetanus, ligt het Nederlandse percentage op 94 procent. In België en Luxemburg zijn 99 procent van de kinderen ingeënt.
Dat baart staatssecretaris Paul Blokhuis zorgen. Daarom moet niet-vaccineren gevolgen hebben. Dit zijn de drie belangrijkste maatregelen die de overheid gaat nemen:
- Ouders die hun kinderen niet laten inenten, krijgen een gesprek en een uitnodiging van het consultatiebureau om dat toch te doen.
- Jongeren die niet alle vaccinaties hebben, krijgen een oproep om alsnog gratis een prik te komen halen.
- Nepberichten over vaccineren worden weersproken door een team van deskundigen.
Moeder Sanne Windey: 'Nepberichten keihard aanpakken'
"Ik heb twee kinderen, een meisje van 6 en een zoon van 3 jaar. Bij mijn jongste ging ik twijfelen: moest ik hem na 6 weken wel inenten? Vergis je niet, je bent net moeder en zit dan vol hormonen hè. Ik twijfelde of vaccineren wel een goede keuze was. Wat zit er in de vaccins? Waar kies ik eigenlijk voor? Wat zijn de bijwerkingen? Ik wilde het niet zomaar klakkeloos doen en ik merkte dat ik gewoon behoefte had aan informatie."
"Ik kwam tijdens mijn zoektocht naar informatie ontzettend veel nepberichten tegen. Dat je kind allergieën ontwikkelt of vaccinatieschade krijgt. Vreselijk dat mensen die nepberichten verspreiden want de groep twijfelaars is groot en je laat je daar toch door leiden. Ik vind het heel goed dat de overheid dit gaat aanpakken. De impact van die berichten kan echt groot zijn."
"Uiteindelijk heb ik mijn zoontje gevaccineerd. Ik ben er gewoon van overtuigd geraakt dat het goed is om te vaccineren. Binnenkort gaat hij zijn volgende ronde vaccinatie halen. En dat voelt goed."
Huisarts Geert-Jan van Holten: 'Mensen overtuigen door goede informatie te geven'
Huisarts Geert-Jan van Holten uit Oss: "Ik ben tropenarts geweest en heb kinderen dood zien gaan aan de mazelen omdat ze niet gevaccineerd waren. Ik word niet boos op mensen die niet vaccineren, wél op mensen die onzin op het internet verkondigen. Deze mensen veroorzaken een hoop ellende en schade. Daarom is het goed dat de staatssecretaris nepnieuws hard gaat aanpakken, al zal dat best lastig worden."
"Uit goede voorlichting valt echt veel winst te halen. Daarom vind ik het heel goed dat de staatssecretaris met ouders die niet vaccineren in gesprek gaat. Door goede informatie te geven en duidelijk uit te leggen hoe het werkelijk zit, kun je mensen overtuigen."
"Bijna alle ouders in mijn praktijk in Oss vaccineren hun kinderen. Mensen die niet vaccineren, ga ik niet zelf benaderen. Maar als mensen er zelf over beginnen, informeer ik ze graag. Er is vaak behoefte aan goede informatie. Als ouders die krijgen, zie je dat ze vaak toch overgaan tot vaccineren."
Jeugdarts: 'Keuze ouders nooit belachelijk maken'
Jeugdarts Jeanne-Marie Hament uit Oss: "Ik kom steeds meer ouders tegen die twijfelen over vaccinatie. Dat is om verschillende redenen. Vroeger was het meer vanuit religieuze overwegingen, nu zijn er mensen bijgekomen die vanuit kritische redenen niet inenten. Omdat ze bang zijn dat vaccins schadelijk kunnen zijn."
"Wat ik dan doe? We voeren gesprekken. Ik probeer de keuze van ouders nooit belachelijk te maken.Ik probeer een goede band met ze te houden en ik blijf uitleggen waarom vaccineren nuttig is. De deur kun je beter openhouden. Soms lukt het om ouders te overtuigen, soms niet. Ik probeer ook te helpen met een persoonlijk vaccinatieschema. Bijvoorbeeld om slechts een deel van de vaccinaties te doen of om op latere leeftijd beginnen met inenten."
"Ik ben heel blij dat dit onderwerp nu op de politieke agenda staat. Maar of het gaat helpen? Ik weet het niet. We voeren al volop gesprekken. Dat nepnieuws harder wordt aangepakt, is wel een heel goede ontwikkeling. We gaan het afwachten."