Vrijheid van godsdienst

Man terecht gekort op uitkering in zaak om 'geloofsbaard'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPMan terecht gekort op uitkering in zaak om 'geloofsbaard'
RTL

Een man die uit geloofsovertuiging weigerde mee te doen aan een opleiding tot asbestverwijderaar omdat hij dan gladgeschoren moest zijn, is terecht gekort op zijn bijstandsuitkering. 

Dat heeft de Centrale Raad van Beroep (CRvB) bepaald. De man kreeg een opleiding tot asbestverwijderaar aangeboden, met baangarantie. Daarvoor moest hij zich scheren om een veiligheidsmasker te dragen. De man weigerde dat vanwege zijn geloof.

Wettelijk vastgelegde verplichting

Daarop werd hij op zijn uitkering gekort. Terecht, vindt de CRvB. Het dragen van een baard valt weliswaar onder de vrijheid van godsdienst, maar in dit geval had de gemeente Amersfoort een geldige reden om inbreuk te maken op dit recht.

Bij het verwijderen van asbest is het dragen van een masker vanwege de gezondheidsrisico's een wettelijk vastgelegde verplichting. "Daarom is in dit geval de inbreuk op de vrijheid van godsdienst toegestaan", vindt de CRvB. 

Bovendien ging het om een opleiding met baangarantie en dus een prima kans op betaald werk voor de man die weinig andere kansen had een baan te vinden.

Op vrijdag naar moskee

In een andere zaak over de vrijheid van godsdienst werd een weigeraar wel in het gelijk gesteld. De man werd een baan aangeboden in een kringloopwinkel, maar hij wilde dat niet omdat hij op vrijdagmiddagen moest werken. Hij bezoekt dan altijd de moskee. 

De gemeente verlaagde zijn bijstandsuitkering, maar had dat volgens de CRvB niet mogen doen. De wens van de weigeraar om op die dag niet te werken valt onder de vrijheid van godsdienst. De kringloopwinkel had de man ook op andere dagen in kunnen roosteren, vindt de CRvB.

Politievrouw met hoofddoek blij met uitspraak college: 'Bevestiging is heel waardevol'
Lees ook

Politievrouw met hoofddoek blij met uitspraak college: 'Bevestiging is heel waardevol'

Lees meer over
Religie en GeloofIslamMoslims