Beginnend bestuurders vaker rijbewijs kwijt: 'Dat was een duur geintje'

Nog maar een paar jaar je rijbewijs op zak en dan moet je hem alweer inleveren na een overtreding. Beginnend bestuurders gaan dit jaar opvallend vaak de fout in, blijkt uit cijfers van het Openbaar Ministerie.
Vorig jaar moesten in totaal 150 beginnende bestuurders zich melden bij het CBR. Dit jaar staat de teller al op 140 en het is pas het eerste kwartaal.
Een verklaring voor deze stijging heeft het Openbaar Ministerie niet. Ook het CBR weet niet waar dit aan ligt.
Strafpunten
Alleen beginnende automobilisten kunnen strafpunten krijgen. Een strafpunt wordt uitgedeeld als de politie iemand staande houdt voor een zware verkeersovertreding.
Bij twee strafpunten moet de beginnende chauffeur verplicht langs bij het CBR en opnieuw een rijvaardigheidstest doen. Dit onderzoek bestaat uit een theorietest en een praktijktest. De kosten moet je vooraf zelf betalen; 1076 euro. Het CBR kan besluiten het rijbewijs in te trekken.
Ernstige verkeersovertredingen
Een beginnend bestuurder krijgt bij ernstige verkeersovertredingen een strafpunt. Dit kan zijn:
- Bumperkleven met een snelheid van meer dan 80 km/h
- Ernstige snelheidsovertredingen (30 km/h te hard, 40 km/h te hard op de snelweg)
- Het veroorzaken van gevaar of hinder in het verkeer
- Veroorzaken van materiële en/of immateriële schade
- Het veroorzaken van een ongeval met dodelijk gevolg of zwaar letsel
'Er hadden domme dingen kunnen gebeuren'
Op onze Facebookpagina vroegen we beginnende bestuurders of zij hun rijbewijs zijn kwijtgeraakt na een (of meerdere) overtreding(en). Er kwamen duizenden reacties binnen.
'Ik heb ervan geleerd'
Ook Luc (20) raakte vorig jaar zijn rijbewijs twee maanden kwijt. "En ik had mijn rijbewijs nog geen twee maanden. Op een weg waar je 50 mag rijden, reed ik 106 kilometer per uur. Ik werd staande gehouden door de politie. Die pakte meteen mijn rijbewijs af. Het was mijn eerste overtreding, maar meteen een flinke."
"Na een tijdje werd ik opgeroepen door het CBR voor een verplichte cursus van vier dagen van 09.00 tot 17.00 uur. Dat was een duur geintje, het was ruim 800 euro en dan ook nog 300 euro opleggingskosten. Ik was bijna 1100 euro kwijt. Daar bovenop kwam nog de boete van 770 euro voor te hard rijden. Tijdens de zitting bij de rechter heb ik mijn spijt betuigd, ik heb ervan geleerd."
Vaker dodelijk ongeval
"Jonge automobilisten zijn naar verhouding vaker bij een dodelijk ongeval betrokken dan de wat oudere automobilisten", zegt Patrick Rugebregt van SWOV, het Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid. "Per afgelegde afstand is het dodelijk ongevalsrisico van jonge automobilisten ruim vijf keer zo hoog als van automobilisten tussen de 30 en 59 jaar."
Risico mannen hoger
Het risico van jonge mannen is zelfs tien keer zo hoog. Dit komt volgens Rugebregt zowel door gebrek aan ervaring als door factoren die samenhangen met de leeftijd. "Bijvoorbeeld de hersenen die nog volop in ontwikkeling zijn, maar ook de extra gevoeligheid voor de sociale omgeving en voor het effect van factoren als alcohol, drugs en afleiding."
Wat de rijervaring betreft, schieten jonge automobilisten vooral nog tekort in hogere orde denkvaardigheden, zoals gevaarherkenning en afstemming van het risico op hun eigen kunnen.