29-jarige patiënte

Rechter spreekt ggz Eindhoven vrij na dood Janneke

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Eigen fotoRechter spreekt ggz Eindhoven vrij na dood Janneke
RTL

De rechtbank van Den Bosch houdt een ggz-instelling in Eindhoven niet verantwoordelijk voor de dood van de 29-jarige Janneke en komt daarom tot vrijspraak. De vrouw overleed in 2013 in de instelling.

Ze was daar opgenomen om onder medische begeleiding ingesteld te worden op een nieuw medicijn. Janneke kreeg een hartspierontsteking en overleed. Volgens het Openbaar Ministerie was dat een zeldzame, maar bekende bijwerking, die niet werd onderkend door de GGzE.

Voldaan aan taak

Volgens de rechtbank heeft de stichting met de opname van Janneke voldaan aan haar taak. "De bezetting voldeed in die periode officieel aan de norm." De instelling is daarom vrijgesproken. "Dat wil niet zeggen dat er geen opeenstapeling van fouten is geweest, maar dat was door individuele artsen en verplegers. Die zijn door het medisch tuchtcollege al op de vingers getikt", volgens de rechter.

RTL Nieuwsverslaggever Betty Glas was in de rechtbank aanwezig:

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

 Janneke (29) stierf binnen de muren van de GGZ-instelling: 'Ongelooflijk veel leed aangedaan'
Lees ook

Janneke (29) stierf binnen de muren van de GGZ-instelling: 'Ongelooflijk veel leed aangedaan'

'Fout op fout'

Het is een bijzondere zaak volgens Glas. "Niet eerder werd een ggz-instelling voor de strafrechter gebracht. Maar volgens het OM is dat hier terecht omdat er fout op fout is gestapeld en daarom niet alleen individuele mensen verantwoordelijk zijn, maar de hele instelling", laat zij weten.

Volgens de rechter is het duidelijk dat Janneke tijdens haar opname niet voldoende medisch is onderzocht. Daar kwam bij dat het personeel dacht dat Janneke een persoonlijkheidsstoornis had en voor zichzelf moest leren zorgen. Ze was daarentegen psychotisch en had daarom andere zorg nodig.

Zus Jolet

De zus van Janneke, Jolet, zei in de rechtszaal dat haar familie blij is dat ze naar de rechter zijn gestapt, ondanks de uitspraak. De rechtbank zei dat de instelling aan de norm voldeed. Jolet vindt dat 'als dit de norm is, die moet worden aangepast'. Ze hoopt dat andere mensen die in dezelfde situatie zitten ook in actie zullen komen.

"De manier waarop zij is behandeld, is mensonterend en beneden alle waardigheid geweest", vertelde de moeder van Janneke tijdens een eerdere verklaring in de rechtbank van Den Bosch. "Ze voelde zich beroerd, maar jullie waren te beroerd om haar te helpen. Ze lag in een hoekje op haar eigen bed. In haar eigen kots en ontlasting."

Het OM beraadt zich nog op vervolgstappen.

Aangekaart

Letselschadeadvocaat Liesbeth Poortman zegt dat het lastig is in het strafrecht om een instelling verantwoordelijk te houden voor een zwaar feit als dood door schuld. "Je kunt niet zeggen: deze man werkte voor jullie, dus jullie zijn ook aansprakelijk voor zijn acties. In het civiele recht is dat makkelijker."

GGzE verantwoordelijk houden voor de dood van Janneke, zoals het OM wilde, kan volgens Poortman alleen als kan worden aangetoond dat het bestuur wist dat er niet goed werd gehandeld en alsnog niet ingreep. Of dat er aantoonbaar geen beleid was, waardoor niet goed kon worden gehandeld.

"Denk aan te weinig mensen inzetten, te lage kwaliteit van de medewerkers of bijvoorbeeld dat het personeel iets heeft aangekaart waar het bestuur vervolgens niks mee doet."

Lees meer over
GGZ NederlandGeestelijke gezondheidszorgDen BoschEindhoven