Rommelige rechtszaak

Boete en voorwaardelijke straf voor dierenactivisten om stalbezetting Boxtel

Door RTL Nieuws ··Aangepast:
© ANPBoete en voorwaardelijke straf voor dierenactivisten om stalbezetting Boxtel
RTL

De dierenactivisten die eerder dit jaar een varkensstal bezetten in Boxtel, zijn veroordeeld tot 300 euro boete en een voorwaardelijke celstraf van twee weken. Het OM had een week celstraf geëist in de rechtszaak, die vandaag in Den Bosch uitgesproken rommelig verliep.

Het was enorm druk bij de rechtbank. Veel activisten en boeren waren afgekomen op de zaak tegen de 67 actievoerders van Meat the Victims. Ze moeten zich verantwoorden voor het bezetten van een varkensstal in Boxtel. Volgens de activisten was deze stal willekeurig uitgekozen, en wilden ze in algemene zin laten zien wat er met dieren gebeurt achter gesloten staldeuren.    

Sympathisanten

Toen er tijdens de tien uur durende bezetting boeren op het protest afkwamen om hun steun aan de varkenshouder te betuigen, werd de sfeer grimmig en moest uiteindelijk de ME ingrijpen. Vandaag verliep de rechtszaak een stuk rustiger. Sympathisanten van beide groepen waren er wel, maar lieten elkaar met rust.   

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Vijftien tolken

Er waren bij de rechtszaak vijftien tolken nodig omdat 55 van de activisten uit het buitenland komen, uit onder meer Engeland, Polen, Duitsland, Tsjechië, Griekenland, Finland, Noorwegen en Zweden. Het begin verliep rommelig, met een flinke vertraging omdat alle verdachten geïdentificeerd moesten worden. 

RTL Nieuws-verslaggever Sander Paulus is bij de rechtszaak en zag hoe met name een Finse activist voor problemen zorgde. Hij was helemaal uit Finland overgekomen, maar er was geen tolk voor hem. "De Fin wordt een probleem", schrijft hij op Twitter. "Advocaat wil echt een tolk. Maar rechter zegt dat dit niet meer te regelen is. Slowaakse tolk wil helpen met Engels. Tsjechische tolk gaat dan ook Slowaken vertalen."  

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Tranen en omhelzingen

De activisten wilden in de rechtszaak weinig kwijt over de actie en waarom ze waren binnengedrongen. "Verdachten willen vooral iets zeggen over manier waarop ze afgevoerd werden en of wel of niet duidelijk was dat ze gearresteerd werden."

Wel reageerden ze heftig toen beelden werden vertoond die zij naar eigen zeggen in de stal hadden gemaakt. Er waren dode biggetjes te zien, waarop sommige activisten begonnen te huilen en elkaar omhelsden. Later trok de officier van justitie in twijfel of de beelden wel in de stal in Boxtel zijn gemaakt, want veel activisten willen niet bevestigen dat ze er zelf zijn geweest.

Dit zijn de activisten op wie boeren zo boos zijn: 'Er is geen leider'
Lees ook

Dit zijn de activisten op wie boeren zo boos zijn: 'Er is geen leider'

De advocaten van de verdachten vonden dat de activisten meer tijd hadden moeten krijgen om de stal te verlaten. Veel van hen spreken geen Nederlands, dus konden ze ook de instructies van de politie niet verstaan.

Hoger doel

Daarnaast gingen de advocaten dieper in op de misstanden in de bio-industrie. Ze stelden dat de activisten een hoger doel nastreefden, met een proportioneel en geweldloos protest. Hierbij trokken ze de vergelijking met de strijd tegen slavernij.

De activisten hebben weinig spijt van hun daden, zegt de officier van justitie op basis van de eerdere verhoren. Daarom is gekozen voor een onvoorwaardelijke strafeis. 

"Kennelijk staan zij voor wat ze gedaan hebben en hiermee gedragen ze zich als klassieke overtuigingsdaders", zei hij. "De stalbezetting was geen impulsieve actie of een ongelukkige samenloop van omstandigheden. Nee, het gaat om mensen die een geplande, doordachte actie op touw hebben gezet en uitgevoerd met alleen maar oog voor hun eigen belang."  

Lees meer over
VarkenshouderijDierenwelzijnRechtszaakBoxtel