Taghi van de straat, maar de coke blijft: 'Er komen nieuwe mensen'
'Hebbes!', zei een blije minister Grapperhaus na de aanhouding van Taghi. De opluchting is groot nu de meestgezochte crimineel van Nederland gevonden is. Volgens experts is het de vraag hoe groot de gevolgen voor de drugshandel in Nederland zijn.
"Taghi lijkt wel een hele goede strateeg te zijn dus er zal al een plan zijn gemaakt voor de aanhouding en wat er dan verder moest gaan", zegt strafrechtdeskundige Sven Brinkhoff. "Je proeft uit alles dat hier rekening mee is gehouden. Het gevaar is dus alles behalve voorbij."
Hoewel Taghi en zijn organisatie enorme spelers zijn op de Europese cokemarkt, is dit zeker niet het einde, zegt Brinkhoff. "Het punt is dat de cokehandel niet stopt, omdat ze nu Taghi hebben opgepakt. Zolang de winstmarges zo groot blijven, staan er altijd nieuwe mensen op."
Criminoloog Frank van Gemert sluit zich hierbij aan. Volgens hem lopen er op dit moment in de drugshandel zo veel kanalen door elkaar, dat er altijd iemand klaarstaat om de macht over te nemen. "Als Taghi de enige zou zijn, dan zou drugs hiermee uit de wereld zijn, maar dat is niet zo. Ik denk niet dat je aan de prijs op straat iets van zijn arrestatie gaat merken."
Toch is er volgens Van Gemert wel een belangrijke arrestatie verricht in Dubai. "Nog los van of je vindt of er verdovende middelen op straat moeten zijn, Taghi heeft ook een hele hoop levens op zijn geweten. Dit ging echt om zware geweldscriminaliteit."
Met de arrestatie van Ridouan Taghi kwam een intensieve zoektocht ten einde. Honderd rechercheurs werkten dag en nacht om de hoofdverdachte uit het grootscheepse liquidatieonderzoek Marengo te pakken. Er werd zelfs een recordbedrag van 100.000 euro uitgeloofd voor de tip die zou zorgen voor de aanhouding van Taghi.
Dat hij wegvalt zal volgens RTL Nieuws-verslaggever Eelco Hiltermann, die de zaak op de voet volgt, zeker gevolgen hebben voor zijn organisatie. Al weet nog niemand wat die gevolgen precies zullen zijn. "Taghi is door kroongetuige Nabil B. aangewezen als de leider van de zogenoemde mocromaffia en als degene die de opdracht heeft gegeven voor meerdere liquidaties", zegt hij.
Onbetwiste leider
"Ook uit gekraakte berichten die de leden van de bende van Taghi jarenlang naar elkaar stuurden, blijkt volgens het Openbaar Ministerie dat Taghi de onbetwiste leider is."
Opvolger Taghi?
Volgens het OM gaf Taghi leiding aan een meedogenloze moordbende die opereert tegen het decor van groothandel in cocaïne. Nu hij weg is, zijn de ogen gericht op de nummer 2 van de organisatie: Said Razzouki. "Razzouki wordt gezien als de rechterhand van Taghi", zegt Hiltermann.
Razzouki is de enige van de 17 verdachten uit het Marengo-onderzoek die nog niet vastzit. Er gingen eerder geruchten dat hij al zou zijn overleden, maar daar is geen enkel bewijs voor gevonden. De grote vraag is nu of hij de leiding zal overnemen. Vanuit het OM is het duidelijk dat het vizier nu op Razzouki gaat: zij hebben, net als bij Taghi, een bedrag van 100.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip die naar zijn opsporing leidt.