Overdraagbaar van mens tot mens

Spoedoverleg WHO over coronavirus

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© EPASpoedoverleg WHO over coronavirus
RTL

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties komt woensdag in Genève bijeen voor een spoedoverleg over het nieuwe coronavirus. Vandaag werd bekend dat het virus overdraagbaar is van mens tot mens.

Het virus dook een maand geleden op in de Chinese plaats Wuhan en verspreidt zich naar andere Aziatische landen. Van de ruim tweehonderd patiënten zijn er drie overleden.

Het virus is verwant aan het SARS-virus dat in 2003 veel onrust veroorzaakte en over de hele wereld ruim zevenhonderd levens eiste.

'Medische noodsituatie'

Deskundigen van de WGO moeten woensdag bepalen of het virus moet worden aangeduid als een 'medische noodsituatie van internationale zorg'. Dat zou betekenen dat er een internationale aanpak moet komen voor het probleem, zoals eerder gebeurde bij het zika-virus en de ebola-uitbraak.

Chinese overheid: nieuw coronavirus is van mens op mens overdraagbaar
Lees ook

Chinese overheid: nieuw coronavirus is van mens op mens overdraagbaar

Dat het virus van mens op mens overdraagbaar is, betekent dat het virus zich sneller kan verspreiden - én over een groter gebied.

De eerste mensen die besmet raakten met het virus hadden een pluimvee- en vismarkt bezocht in de Wuhan, een stad in het midden van China. Inmiddels zijn op meerdere plekken in China mensen ziek geworden. Het coronavirus is ook ook opgedoken in Japan, Thailand en Zuid-Korea. 

In verschillende Aziatische landen zijn mensen besmet geraakt met het nieuwe coronavirus.© RTL Nieuws
In verschillende Aziatische landen zijn mensen besmet geraakt met het nieuwe coronavirus.

Ademhalingsproblemen, koorts en hoesten

Veel voorkomende tekenen van infectie zijn ademhalingsproblemen, koorts en hoesten. In ernstige gevallen kan het leiden tot een longontsteking, nierfalen en is het dodelijk.

Het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zegt dat er in Nederland nog niemand met het virus is gesignaleerd. Maar mocht dat het geval zijn, dan wordt deze persoon volgens die protocollen geïsoleerd en wordt er ook onderzoek gedaan naar zijn of haar contacten.

Volgens de Nederlandse viroloog Ab Osterhaus moet nu, met oog op Chinees Nieuwjaar, een plan gemaakt worden.

"Er moet ook een onderzoek komen hoe makkelijk het overdraagbaar is van mens tot mens", zegt Osterhaus. "Als één persoon meer dan één iemand anders besmet, dan gaat het sneller dan wanneer dat niet zo is. Voor influenza en mazelen kennen we de verspreidingssnelheid, voor dit virus nog niet. Het kan zijn dat het groter wordt, als er mutaties komen. Het allerbelangrijkste is dat er bron- en contactonderzoek gedaan wordt."

Lees meer over
WHOCoronavirusChina