Problemen door paarden

Sprankje hoop voor konikpaarden Texel na nieuws over mogelijke slacht

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPSprankje hoop voor konikpaarden Texel na nieuws over mogelijke slacht
RTL

De negentien konikpaarden die een jaar geleden van de Oostvaardersplassen naar Texel zijn verhuisd, moeten weg. Hoewel er eerder al over de slacht werd gesproken, houdt Staatsbosbeheer nog een 'kleine hoop' dat er elders een gebied voor de hengsten wordt gevonden.

De negentien konikpaarden zorgen voor problemen op Texel. Ze vertrappen de weidemieren en de waterkering en blijken ook nog eens te tam. Ze benaderen de bezoekers van het gebied en snuffelen aan hun tassen. Dat gedrag hebben ze op de Oostvaardersplassen aangeleerd. "Dat is een gebied waar bezoekers gewoon doorheen kunnen wandelen, en daar werden ze al regelmatig geaaid en aangehaald", zegt Staatsbosbeheer.

Volgens Staatsbosbeheer moeten de konikpaarden op Texel voor het broedseizoen weg zijn. Dat begint doorgaans begin of half maart, afhankelijk van het gebied.

Konikpaarden Oostvaardersplassen naar Wit-Rusland
Lees ook

Konikpaarden Oostvaardersplassen naar Wit-Rusland

Kleine hoop

Staatsbosbeheer kijkt nog of er een ander gebied in Nederland is waar de paarden naar toe kunnen, maar dat zal niet makkelijk zijn. "De meeste gebieden waar grazers terecht kunnen zijn al vol, er heeft zich nog geen terreinbeheerder met interesse gemeld. Ook buiten Nederland, zoals eerder partijen in Spanje en Wit-Rusland, hebben zich nog geen mensen gemeld." 

Hoewel de boswachter ter plaatse de kans klein acht dat de dieren van de slacht gered kunnen worden, houdt Staatsbosbeheer een 'kleine hoop' dat er alsnog een gebied voor de hengsten gevonden gaat worden. 

Een deel van de konikpaarden uit de Oostvaardersplassen verhuisde eerder naar Spanje.

Kwaad

Annemiek van Straaten, die zich al lange tijd sterk maakt voor het lot van de konikpaarden uit de Oostvaardersplassen, is kwaad om het beleid van Staatsbosbeheer. Van Straaten stelt dat een jaar geleden al bekend was dat de hengsten na een jaar naar de slacht zouden gaan. "Zeg dat gewoon gelijk! Nu krijgen de mensen de schuld van dat de paarden te tam zijn, en zijn de weidemieren de dupe, maar dat had je van te voren ook wel kunnen weten bij een gebied als De Slufter. Het is een prachtig gebied, maar niet geschikt voor paarden."

Proef

Staatsbosbeheer laat desgevraagd weten dat er altijd al sprake was van een proef. "Het was een jaar geleden niet duidelijk of het wel zou werken, de paarden in dit gebied. We wisten niet welke invloed het zou hebben op de natuur, maar we wilden het wel proberen. De proef was voor een jaar, als het daarna niet zou werken en er is geen ander gebied, dan ligt slacht voor de hand. Dat wisten we toen ook."