Overlast

Konikpaarden gered van slacht en mogen toch op Texel blijven

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPKonikpaarden gered van slacht en mogen toch op Texel blijven
RTL

De negentien konikpaarden op Texel waar Staatsbosbeheer aanvankelijk vanaf wilde, kunnen toch op het Waddeneiland blijven. Met verschillende maatregelen denkt de natuurbeheerder de problemen die de paarden veroorzaken te kunnen wegnemen.

Een maand terug moesten de konikpaarden nog voor de start van het broedseizoen, doorgaans rond half maart, van het eiland weg zijn. Gevreesd werd dat de paarden naar de slacht zouden worden gebracht, als er geen oplossing gevonden werd.

Sindsdien zocht Staatsbosbeheer naar een ander onderkomen voor de 19 hengsten. Zonder succes. "We hebben daarom nog eens goed gekeken of we de problemen kunnen oplossen, zodat de paarden kunnen blijven", zegt Staatsbosbeheer nu.

Sprankje hoop voor konikpaarden Texel na nieuws over mogelijke slacht
Lees ook

Sprankje hoop voor konikpaarden Texel na nieuws over mogelijke slacht

De paarden doen het goed op Texel, maar veroorzaken overlast. Ze vertrappen belangrijke natuur, zoals de waterkering.

Daarnaast zijn de beesten te tam. Ze benaderen de bezoekers van het gebied en snuffelen aan hun tassen. Dat gedrag hebben ze op de Oostvaardersplassen, waar ze oorspronkelijk vandaan komen, aangeleerd.

'Kijk, geniet, maar voer ze niet'

Met een aantal maatregelen stelt Staatsbosbeheer de schade door de konikpaarden te kunnen beperken. "Allereerst gaan we de meest kwetsbare delen van het duin afrasteren zodat de paarden niet meer bij de waterkering kunnen komen", aldus de natuurbeheerder.

Daarnaast vraagt Staatsbosbeheer aan bezoekers van het gebied nadrukkelijk de paarden niet te benaderen. "Kijk naar de dieren, geniet ervan, maar voer, benader of aai ze niet. Door voeren gaan de dieren opdringerig gedrag vertonen richting mensen. Dan zijn we genoodzaakt, in het belang van de veiligheid van onze bezoekers, om het opdringerige dier uit het gebied te halen en naar de slacht te brengen."

Geen suikerklontje

Een suikerklontje kan toch geen kwaad? "Zeker wel, want voeren lijkt onschuldig maar de volgende bezoeker heeft niets te snoepen voor het paard. Dat kan vervelend of zelfs agressief gedrag van het paard tot gevolg hebben."

Een deel van de konikpaarden uit de Oostvaardersplassen verhuisde eerder naar Spanje.

Met waarschuwingsborden, en het afrasteren van het wandelpad, hoopt Staatsbosbeheer dat de boodschap voor bezoekers duidelijk is. "We hopen van harte dat iedere bezoeker van de Slufter zijn medewerking wil verlenen."

Lees meer over
StaatsbosbeheerPaardGemeente Texel