Rode Kruis: onvoldoende kennis over gebruik mondkapjes in Nederland
Nederlanders hebben niet genoeg kennis over het gebruik van mondkapjes als bescherming tegen het nieuwe coronavirus. Dat blijkt uit onderzoek van het Rode Kruis.
Uit navraag van de hulporganisatie blijkt dat slechts 34 procent van de Nederlanders weet dat je bij het verkeerd gebruik van mondkapjes juist een groter risico op besmetting loopt. Het is bijvoorbeeld niet de bedoeling dat je de buitenkant van het mondkapje aanraakt of herhaaldelijk hetzelfde kapje gebruikt.
Wanneer mondkapje dragen?
52 procent van de Nederlanders denkt dat het belangrijk is om in landen waar het coronavirus is vastgesteld continu een mondkapje te dragen. Ook dat klopt niet: in principe hoeven alleen hulpverleners, mantelzorgers of mensen met koorts of luchtwegproblemen een mondkapje te dragen.
Reisadvies voor Italië aangepast om corona: ministerie ontraadt reizen naar aantal gemeenten
Hoe gebruik je een mondkapje?
Het is belangrijk om het aanraken van de buitenkant van een mondkapje te voorkomen, omdat bacteriën zich daar verzamelen. Raak bij het plaatsen van het kapje alleen het ijzeren plaatje aan dat je over je neusbrug plaats om het mondkapje aan te brengen. Plaats vervolgens de elastieken achter je oren en zorg dat het kapje goed over de mond, neus en kin zit. Gooi het mondkapje weg als het vochtig wordt, in een afgesloten vuilnisbak. Raak hierbij opnieuw niet de buitenkant aan.
Slechts 26 procent van de Nederlanders zegt op de hoogte te zijn van extra voorzorgsmaatregelen voor mensen die op reis gaan naar een land waar het coronavirus is geconstateerd. Volgens het Rode Kruis is het belangrijk om afstand te houden tot mensen met verschijnselen, om je handen vaak met zeep of alcohol te reinigen en niet aan je neus, ogen of mond te zitten.
'Infodemie'
Wie hoest, kan dat het beste doen in een papieren zakdoek of in de binnenkant van de elleboog, waarna de kleding goed gewassen moet worden. Meer dan de helft van de Nederlanders (52 procent) weet niet dat je kleding moet wassen na het in contact komen met iemand met ziekteverschijnselen.
"Er wordt gesproken van een epidemie, maar de uitdaging zit hem ook in de infodemie", zegt Frido Herinckx, die de wereldwijde hulpverlening omtrent het coronavirus coördineert namens het Rode Kruis. "Via sociale media verspreidt verkeerde informatie zich gigantisch snel. Mensen zijn bezorgd, dat is logisch. Overal ter wereld vragen mensen zich af of ze risico lopen."