'Intimiderend'

Vrouwen met buddy naar abortuskliniek: 'Ik werd uitgescholden voor moordenaar'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP/Nikki SchuurmanVrouwen met buddy naar abortuskliniek: 'Ik werd uitgescholden voor moordenaar'
RTL

Bezoekers van abortusklinieken worden steeds vaker lastiggevallen door anti-abortusactivisten. Speciale buddy's moeten deze vrouwen gaan beschermen. Eva de Goeij maakte de intimidatie zelf mee. "Ik voelde me heel onveilig en bedreigd."

Ze kan zich het moment nog goed herinneren. "Ik moest naar de kliniek voor de nacontrole van mijn abortus", vertelt ze tegen RTL Nieuws. "Toen ik daar aankwam, stond aan de overkant van de straat een man. Het was een smalle straat, dus hij stond dichtbij."

Undercoverbeeld: zo worden vrouwen benaderd door anti-abortusactivisten
Lees ook

Undercoverbeeld: zo worden vrouwen benaderd door anti-abortusactivisten

Toen de man haar zag, begon hij te schelden. "Hij schreeuwde dat ik een moordenaar was en dat ik naar de hel zou gaan. Ik schrok daar ontzettend van. Ik was ook nog eens alleen, dus ik voelde me heel onveilig en bedreigd."

Hij schreeuwde steeds harder en riep haar vreselijke dingen toe, waarop De Goeij besloot maar snel naar binnen te gaan. "Ik kon het gewoon niet geloven. Dat die man daar stond en zulke dingen schreeuwde. Ik dacht: waarom bepaal jij dit voor mij? Het was heel heftig."

Nare folders en plastic embryo's

Volgens het AD gaat de intimidatie van zwangere vrouwen bij abortusklinieken in Nederland onverminderd door en neemt het op sommige locaties zelfs toe. Vrouwen in nood die langskomen om hun zwangerschap voortijdig te laten afbreken, wordt de toegang versperd en ze krijgen nare folders en plastic embryo’s in de hand gedrukt.

Het Humanistisch Verbond luidt hierover de noodklok na een rondgang, samen met De Bovengrondse (een platform voor feminisme), langs elf van de veertien klinieken over de intimidatie van hun cliënten door anti-abortusactivisten. Het onderwerp kwam vorig voorjaar al op de politieke agenda te staan, maar dat heeft niet tot veranderingen geleid.

Het feministische platform De Bovengrondse heeft in samenwerking met het Humanistisch Verbond een zogenoemd buddysysteem in het leven geroepen. Sinds gisteravond is het voor mensen die abortus willen mogelijk een buddy in te schakelen die meegaat naar de kliniek. De Goeij is coördinator van het project.

Ruim 3500 mensen meldden zich aan voor het initiatief, een stuk meer dan de initiatiefnemers van tevoren hadden verwacht. De twee organisaties zijn nu een pilot begonnen met 22 buddy's in Rotterdam en Den Haag, maar ze hopen bij genoeg fondsen snel uit te kunnen breiden naar andere steden. "Dat is hard nodig, want bij bijna elke kliniek is sprake van anti-abortusactivisten", zegt De Goeij

RTL Nieuws ging eerder undercover bij een abortuskliniek in Utrecht.

Een van de buddy's die zich heeft aangemeld is Trees Luiten. Ze schreef zich in omdat ze vindt dat vrouwen in staat moeten zijn hun eigen keuze te maken. "Anti-abortusactivisten willen iemand iets opleggen op het moment dat diegene op zijn aller kwetsbaarst is. Het komt vaak uit het niets en is altijd agressief, ook als ze mooie woorden gebruiken. Dat gaat in tegen waar ik voor sta."

Ze benadrukt dat ze niet meegaat om de strijd aan te gaan met de activisten. "Daar ben ik niet voor en zo gemotiveerd ben ik helemaal niet." Wat ze wel wil, is kwetsbare mensen beschermen. "Ik wil deze vrouwen steun bieden. In weer en wind, en ook al is het maar 200 meter lopen. Dit klusje heeft mijn hart.

Speciale buddy's moeten de vrouwen gaan beschermen. Credit: Willemieke Kars
Speciale buddy's moeten de vrouwen gaan beschermen. Credit: Willemieke Kars

Ze mag vrouwen die nog twijfelen ook geen advies geven. "Dat gesprek hebben ze met mensen uit hun omgeving en de arts. Ik zal ze aanhoren, maar daar verder geen rol in spelen of verder op in gaan. Het gaat er niet om of ik voor of tegen abortus ben, maar ik wil dat vrouwen deze keuze kunnen maken zonder intimidatie."

Training

De buddy's kunnen overigens niet zomaar aan de slag. Ze worden eerst getraind door een abortusarts om op een neutrale manier te reageren tegenover activisten. Zo leren ze bijvoorbeeld hoe ze om moeten gaan met agressie en intimidatie.

Daarnaast is er een gedragscode: naast het niet mogen geven van advies, moeten ze ook benadrukken dat zij geen hulpverleners zijn en mogen ze geen medische vragen beantwoorden. Ook moeten ze op de hoogte zijn van de huidige wetgeving.

Omdat het pas sinds gisteravond mogelijk is om een buddy aan te vragen, is het nog even afwachten hoeveel vrouwen daadwerkelijk gebruik gaan maken van het systeem. Maar volgens De Bovengrondse is er zeker vraag naar.

'Geen meldingen'

Kees van Helden, directeur van de anti-abortusorganisatie Schreeuw om Leven, zegt zich niet te herkennen in het beeld dat activisten agressief en intimiderend te werk gaan. "Daar hebben we ook geen meldingen van binnengekregen."

Hij stelt dat de leden van zijn organisatie niet met borden en spandoeken bij de klinieken staan. "We opereren binnen de wet. We stellen alleen vragen en horen dan soms heftige verhalen."

Of de aanwezigheid van de buddy's iets gaan veranderen? "Ik denk het niet. De vrouwen die onder druk staan of twijfelen, zullen geen buddy's nemen. Voor die vrouwen willen we beschikbaar blijven. We zoeken de confrontatie niet op met de bubby's, daar hoeven we niet mee in gesprek."

Lees meer over
AbortusGezondheidFeminismeDemonstratiesLink in bioNederland