'Weet hoe moeilijk het is'

Sehraz (16), die dagen met corona op ic lag, wil nu anderen helpen

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© PrivéfotoSehraz (16), die dagen met corona op ic lag, wil nu anderen helpen
RTL

Toen de 16-jarige Sehraz met corona op de ic lag, kreeg zijn familie steun uit het hele land. Beschermingsmateriaal, bloemen, kaartjes, eten. Het hielp ze 'de zwaarste periode uit hun leven' door. Nu Sehraz weer in goede gezondheid thuis is, wil hij samen met zijn broer Babor iets terugdoen. "Wij weten hoe moeilijk deze periode kan zijn en hoe welkom hulp dan is."

De twee broers zijn daarom samen een inzamelingsactie begonnen. Ze willen geld ophalen om bijvoorbeeld voedselpakketten te bezorgen en mondkapjes te regelen voor familieleden van coronapatiënten. Babor: "Maar ook hulpverleners kunnen zelf hulp gebruiken, die hebben geen tijd om uitgebreid te koken."

'Je bent niet bezig met eten' 

Vorige maand werd de 16-jarige Sehraz uit Breda opgenomen op de intensive care vanwege het coronavirus. Zijn toestand was kritiek, in totaal werd hij zeven dagen kunstmatig in slaap gehouden. Al die tijd zaten Babor en zijn familieleden in grote spanning: zou Sehraz het halen? "In zo'n periode ben je alleen maar daar mee bezig: je denkt alleen maar aan hem, nergens anders aan." 

Iets basaals als eten schiet er dan bij in. "Dat doe je niet als niemand je erop wijst", zegt babor. "Daarom hielp het ons enorm dat mensen spontaan maaltijden voor de deur zetten."

Sehraz kreeg tientallen kaartjes vanuit het hele land.© Privéfoto
Sehraz kreeg tientallen kaartjes vanuit het hele land.

De opluchting was groot toen Sehraz op 22 maart weer wakker werd en het ziekenhuis een paar dagen later mocht verlaten. Pas toen kreeg de jongen door hoe Nederland meeleefde met hem en zijn familie. Het gevoel om iets terug te doen, werd alleen maar groter. 

'Sommigen ook nog eens hun baan verloren'

"Dat komt ook omdat we veel berichten hebben gekregen van mensen die in eenzelfde situatie zitten en het emotioneel en financieel zwaar hebben. Wij hadden een buffer, maar van anderen hoor ik dat ze hun baan kwijt zijn. Dat komt er dan ook nog eens bij."

De kapperszaak van Babor, waar Sehraz ook werkt, is vanwege de crisis gesloten, dus de twee hebben alle tijd om hun actie op te zetten. "Al is Sehraz nog niet de oude, maar hij komt er wel hoor."

Broer Babor, toen hij op bezoek ging bij Sehraz.© Privéfoto
Broer Babor, toen hij op bezoek ging bij Sehraz.
Het waren geen makkelijke tijden voor de familie van de tiener.
Lees meer over
CoronavirusCrowdfundingCovid-19Link in bioBreda