Filelezer Erwin is blij als hij tóch wat te melden heeft
Nederland werkt thuis, veel auto's staan stil. Dit merken de filelezers van ANWB: er is een stuk minder verkeer op de weg en dus ook weinig files. "Ik ben blij als er iets te doen is tijdens de spits."
Gelukkig zitten ze niet stil, vertelt Erwin de Hart, filelezer van ANWB. "Het is niet zo dat er helemaal geen files zijn. Er zijn elke dag wel een paar."
Spits?
De verkeerslezer ziet grote verschillen met de verkeerssituatie nu en de situatie voor de coronamaatregelen "Kijk maar eens naar de ochtend- en de avondspits. Normaal gesproken rijden mensen naar hun werk. Dat veroorzaakt drukte en die drukte veroorzaakt opstoppingen. Nu zitten die mensen thuis en zie ik dat woon-werkverkeer niet meer terug."
"In de ochtendspits was ik eerst constant bezig. Normaal gesproken staat er tussen 7 en 10 uur 's ochtends 400 kilometer file. Nu ben ik blij als er iets te doen is. 's Avonds hetzelfde. Eerst stonden tussen half 4 en 7 uur 's avonds de wegen vol."
De Hart ziet dat files uitblijven op plekken waar het normaal druk is. "Nu staan er alleen files als er iets mis gaat. Door een ongeluk bijvoorbeeld, of doordat een vrachtwagen een kapotte band heeft. En als er iets gebeurt, dan is de file korter dan normaal en veroorzaakt het minder vertraging."
Omschakelen
Vanmorgen stond een file van ruim 10 kilometer op de A2 richting Utrecht. Die file zorgde voor een flinke vertraging. "Dat was voor ons even omschakelen, van geen files naar 13 kilometer."
De filelezer ziet dat het één van de drukste ochtenden was sinds de aankondiging van de maatregelen. "Maar het is echt nog minder druk dan in de zomervakantie. Dan is het ook rustig, maar nu is het nóg rustiger."
En wat als je filelezer bent maar er geen file is? "Als er echt niks is, gaan we bezig voor de ANWB-website." De filelezers schrijven achtergrondartikelen, zetten de werkzaamheden van Rijkswaterstaat in het systeem en bekijken de verkeerssituatie in het buitenland. "We zitten nog niet stil, we hebben alleen vaker wat extra tijd over."
Pingpongen
En dus maken De Hart en zijn collega's wat vaker een praatje en ze lezen de kranten wat uitgebreider. "En de pingpongbatjes worden ook af en toe nog gebruikt. Dat kan op anderhalve meter afstand", lacht De Hart.