Simpel voedingssupplement lijkt 'veelbelovend middel' tegen corona

Peter van der Voort, hoofd Intensive Care van het UMC Groningen, was een van de eerste artsen die openlijk beschreef wat hem en andere ic-artsen meteen was opgevallen: het merendeel van de coronapatiënten aan de beademing kampt met overgewicht. Nu ziet hij ook een mogelijkheid om de ziekte bij deze patiënten minder ernstig te laten verlopen.
Inmiddels is in andere studies bevestigd wat Van der Voort op zijn ic zag: een groot deel van de patiënten met het coronavirus kampt met overgewicht. Dus besloot hij als volgende stap om te kijken welke rol het vetweefsel in de buik speelt bij het verloop van Covid-19.
Bij Jinek vertelde hij over zijn bevindingen. "Dat buikvet maakt een aantal stoffen en één van die stoffen die gemaakt wordt is leptine. Dat is een hormoon wat een aantal effecten heeft. Dat hebben we gemeten en dat blijkt ook te hoog te zijn bij die patiënten."
Leptine
Normaal gesproken hebben mensen met overgewicht al meer leptine, maar corona zorgt ervoor dat er nog meer in je bloed zit, ontdekte Van der Voort. Het belangrijkste effect van leptine is dat je minder hongergevoel krijgt, maar het heeft ook nog een aantal bijeffecten, waaronder trombose. "En dat is ook wat we zien bij onze patiënten op de intensive care. Dat er meer trombose is in de aderen, maar ook in de slagaderen."
Het verband moet nog worden aangetoond, maar volgens Van der Voort zijn er allerlei aanwijzingen dat leptine een belangrijke rol speelt in het ziekteverloop van corona. Dan is de volgende vraag: is hier iets aan te doen? Dat wil Van der Voort nu onderzoeken.
Oplossing is mogelijk simpel voedingssupplement
Hij wijst op het middel Resveratrol, een simpel voedingssupplement dat gewoon bij de drogist te krijgen is. Dit kan mogelijk leptine verminderen, maar heeft ook andere gunstige effecten bij Covid-19. Het klinkt als een potentieel wondermiddel, maar Van der Voort blijft nog iets voorzichtiger: "Het is denk ik een veelbelovend middel, maar er zijn nog geen studies mee gedaan."
Het middel is nog niet toegediend bij patiënten, maar op basis van literatuur en andere onderzoeken ziet Van der Voort veel potentie. "Dit is wel aannemelijk, maar we moeten het nog goed wetenschappelijk onderzoeken en vastleggen. Maar laten we niet al te vroeg juichen."