Brief aan bewindsvrouw

Staatssecretaris snapt ongeduld gedupeerden toeslagenaffaire

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANPStaatssecretaris snapt ongeduld gedupeerden toeslagenaffaire
RTL

Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Financiën) snapt het ongeduld van gedupeerden van de toeslagenaffaire. Een aantal van hen schreef de bewindsvrouw gisteren een brief om haar te vertellen dat hun geduld opraakt.

"Het moet snel gebeuren, maar het is ook een enorme klus", zei Van Huffelen in het televisieprogramma Op1. De bewindsvrouw gaat contact opnemen met de gefrustreerde briefschrijvers.

20.000 ouders

Volgens de staatssecretaris wordt er hard gewerkt binnen de Belastingdienst om de ouders te compenseren. Ze moet zo'n 20.000 ouders vergoeden voor beleid in het verleden. Daarvoor is een half miljard uitgetrokken. Van Huffelen hoopt deze zomer de eerste ouders te kunnen compenseren.

Belastingdienst geeft toe: toch sprake van etnisch profileren
Lees ook

Belastingdienst geeft toe: toch sprake van etnisch profileren

In de toeslagenaffaire werden ouders de dupe van een ontspoorde jacht op fraude met de kinderopvangtoeslag. Daarbij werd door de fiscus ook gebruik gemaakt van etnisch profileren, erkende de Belastingdienst deze week na onderzoek van RTL Nieuws en Trouw.

Tweede nationaliteit 

De Belastingdienst bouwde een 'risicomodule' in die werd gebruikt bij het vaststellen van de voorlopige aanslag. Een van de selectieregels die daarbij werden gebruikt, was tweede nationaliteit.

Van Huffelen sluit niet uit dat controle op basis van een tweede nationaliteit nog ergens bij de Belastingdienst gebeurt. Maar in de hoofdsystemen gebeurt het volgens haar niet meer. Ze riep medewerkers van de fiscus op naar voren te komen als ze weten dat het alsnog gebeurt. "Het mag gewoon niet."

Genelva was zich van geen kwaad bewust, en toch kreeg ze geen kinderopvangtoeslag. Ze moest daardoor zelfs stoppen met werken, vertelde ze in februari.
Lees meer over
Alexandra van HuffelenBelastingdienstEtnisch profilerenToeslagenaffaire Belastingdienst