Documentaire

Lizet is mom-influencer: 'Mensen denken dat ik geld verdien over de rug van mijn kinderen'

Door Elisa Heisen··Aangepast:
© PrivéfotoLizet is mom-influencer: 'Mensen denken dat ik geld verdien over de rug van mijn kinderen'
RTL

Dat kinderen tegenwoordig ook op social media zitten, vindt bijna niemand meer raar. Maar wat als daar ook geld mee wordt verdiend? Lizet Greve (34) is zo'n 'mom-influencer' met zo'n 27.000 volgers op Instagram. Ze vertelt erover in de nieuwe Videoland-documentaire 'Born to be an Influencer'.

De documentaire, die vandaag verschijnt, volgt het leven van drie 'kids influencers', waaronder Greve en haar twee kinderen Vic (3) Zoë (5). Ze laat zien wat er allemaal komt kijken bij een foto op Instagram, het meewerken aan een groot event of een samenwerking met een merk.

Zwanger

"Het is allemaal begonnen toen ik zwanger was en foto's van de outfits die ik droeg deelde op Instagram", vertelt Greve tegen RTL Nieuws. "Ik merkte dat dit heel goed werd opgepakt, omdat veel mensen niet weten wat ze moeten dragen als ze zwanger zijn."

© Jesje Veling Photography/@jesjevphotography

Dat ze 3,5 jaar later zoveel volgers zou hebben en ze nu van de inkomsten kan leven, had Greve niet gedacht. "Ik werkte als stylist in de televisiewereld. Omdat ik meer regie over mijn eigen tijd wilde, besloot ik voor mezelf te beginnen als personal stylist in combinatie met een praktijk als gewichtsconsulent. Maar ik vind dit eigenlijk veel leuker omdat ik iedereen kan bedienen, in plaats van alleen mensen die het zich financieel kunnen veroorloven."

Dat haar kinderen tegenwoordig ook vaak op de foto staan, vindt Greve logisch. "Ik deelde al foto's van mijn leven. Zij maken daar een heel groot onderdeel van uit. En ze vinden het gewoon leuk om op de foto te gaan."

Vooroordelen

Dat de documentaire nu online staat, vindt Greve spannend. "Ik ben vooral benieuwd naar de reacties. Op Instagram krijg ik niet zoveel haat, maar mensen die niet bekend zijn met het wereldje hebben vaak wel vooroordelen."

"Soms kan ik om de reacties huilen", zegt moeder Sunisa.

Zo vragen mensen weleens aan haar of ze wel zoveel foto's van haar kinderen online zou zetten. "Of ze vragen wat ik zou doen als mijn kinderen ouder zijn en zouden aangeven dat ze het niet fijn vinden dat er zoveel foto's van hen online staan. Dat soort reacties begrijp ik wel. Maar er zijn ook mensen die denken dat ik geld verdien over de rug van mijn kinderen."

Dat is voor haar ook één van de redenen geweest om mee te doen aan de documentaire." De mensen die dat denken, wil ik van harte uitnodigen om een weekje bij ons te komen kijken. Want dat is gewoon echt niet zo. Mensen moeten heel goed weten dat het account vanuit mij is, niet vanuit mijn kinderen. Het is ook bedoeld voor andere moeders, niet voor kinderen."

Kinderlijkheid bewaken

Greve zegt dat ze kinderlijkheid van haar kinderen goed bewaakt. "Ze hoeven helemaal niets. Het is nooit zo dat ik tegen Zoë zeg: jij mag nu niet spelen, want je moet met mij op de foto. Als ik met mijn kinderen op de foto sta, is dat omdat ze op dat moment thuis zijn en het leuk vinden om voor de camera te staan."

Greve is ook heel strikt in met welke bedrijven ze samenwerkt en met welke niet. "Het maakt me dan helemaal niets uit hoeveel ze bieden. Als het niet bij ons past, dan doe ik het niet."

Zo zou ze bijvoorbeeld niet zo snel reclame maken voor snoep, omdat ze het belangrijk vindt om gezond te leven. "Maar ik heb bijvoorbeeld wel een uitzondering gemaakt voor Cornetto. Dat vond ik dan wel weer grappig, omdat ik toen ik zwanger was van Zoë heel veel cornetto's at en zij ze ook superlekker vindt."

Niet garanderen

Voordat ze een samenwerking met een merk aangaat, maakt Greve ook altijd duidelijk dat ze niet kan garanderen dat haar kinderen met het product op de foto willen. "Als zij het product niet leuk vinden, dan vinden ze het niet leuk. En als ze lekker aan het spelen zijn of gewoon geen zin hebben, ga ik ze niet dwingen om alsnog op de foto te gaan."

Of haar kinderen haar later achterna zullen gaan? "Daar zou ik eerlijk gezegd niet heel erg om staan te springen. Maar als zij dat per se willen en er goed over hebben nagedacht, zou ik het wel toestaan."

Ze zou er wel eerst een goed gesprek over willen. "Ze moeten goed weten wat de gevolgen van dit werk zijn en hoe mensen erop kunnen reageren. Ik zou ook alles vooraf keuren voordat het online gaat, want een volwassene kan toch anders naar content kijken. Pas als ze volledig begrijpen wat ze doen, zou het van mij mogen."

Lees meer over
VideolandMarketing en VerkoopInfluencerLink in bio