Wouter mag geen plasma doneren voor corona-onderzoek omdat hij ooit seks had met een man
Verbaasd. Dat was de reactie van Wouter Ubbink (22) toen hij gisteren bloedbank Sanquin belde om een afspraak te maken om bloedplasma te geven. "Ik werd geweigerd omdat ik 3,5 jaar geleden seks had met een man."
Wouter wil bloedplasma - het vloeibare deel van het bloed waarin onder meer antistoffen zitten - doneren omdat hij denkt dat hij in maart corona heeft gehad. "Mijn huisgenoot had corona. Ik kon geen test krijgen, maar ik had dezelfde symptomen en lag een week met koorts op bed."
Antistoffen corona
Daarom zag Wouter zichzelf als de aangewezen 'donatiekandidaat', want bloedbank Sanquin wil graag dat ex-coronapatiënten plasma doneren. "Bloedplasma met antistoffen tegen corona is hard nodig voor een geneesmiddel of behandeling voor corona. Dus ik dacht: top, ik ben al jaren bloeddonor dus ik ga plasma geven", vertelt Wouter.
Maar een telefoontje naar de bloedbank leerde hem dat hij niet welkom is. "Ze vertelden mij dat het beleid is dat je geen plasma mag doneren als je ooit seks hebt gehad met een man. Dus ze weigerden me."
Boos
Dat vindt Wouter heel raar. Op de website van de bloedbank staat dat mannen 4 maanden geen bloed mogen doneren als ze seks hadden met een man.
"Ik wil graag helpen, ze hebben het volgens mij hard nodig. Als dit beleid is, ben ik er wel boos over. Iemand weigeren na 3,5 jaar is volgens mij discriminatie en heeft niks met veiligheid te maken."
Dat de weigering niks te maken heeft met veiligheid, beaamt bloedbank Sanquin. "Als er volbloed wordt gedoneerd, wordt dat alleen binnen Nederland gebruikt", legt een woordvoerder uit. "Maar van plasma worden medicijnen gemaakt - ook tegen corona- die in Nederland en in het buitenland worden gebruikt."
Conservatieve wereld
Kortom: het plasma gaat de hele wereld over. "Er zijn internationale afspraken over regels waaraan grondstoffen voor medicijnen moeten voldoen."
Die regels gelden dus ook voor plasma dat internationaal wordt gebruikt, vertelt ze. "De plasmawereld is conservatiever dan Nederland. Een regel is: als je als man eenmaal seks hebt gehad met een man, mag je geen plasma meer doneren. Daar moeten we ons in Nederland ook aan houden."
Wel veilig
Terwijl het plasma feitelijk gezien gewoon veilig is als een man 4 maanden geen seks heeft gehad met een man, beaamt ze. "We testen het bloed op virussen en na 4 maanden kunnen virussen met een langere incubatietijd, zoals hepatitis B, worden aangetoond in bloed."
Dus vindt Sanquin dit ook heel vervelend. "Wij waarderen het als iemand wil helpen. Het voel heel rot dat we moeten weigeren. We kunnen het niet aannemen."
Hoe dan ook stapt Wouter naar het College voor de Rechten van de Mens. "Het bloed is gewoon veilig."