3000 bezwaren ingediend

Eerste rechtszaken om coronaboetes eind september

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Bert VerhoeffEerste rechtszaken om coronaboetes eind september
RTL

Zeker 3000 mensen die een coronaboete hebben gekregen, hebben daar bezwaar tegen aangetekend. De eerste rechtszaak staat voor eind september gepland.

Het Openbaar Ministerie loopt alle bezwaren na en beslist voor welke boetes voldoende bewijs is voor een vervolging, en welke alsnog worden vernietigd. Ook kan de officier van justitie ervoor kiezen om iemand een lagere boete op te leggen, omdat er wel sprake was van een strafbaar feit maar er verzachtende omstandigheden waren.

Eerste zittingen

Tussen eind maart en 28 juni vonden 3000 mensen dat hun boete onterecht was. In die periode werden er zo'n 15.000 boetes opgelegd voor het niet naleven van de coronaregels.

Weinig boetes voor ontbreken mondkapje in ov: 'Mensen werken goed mee'
Lees ook

Weinig boetes voor ontbreken mondkapje in ov: 'Mensen werken goed mee'

De eerste zittingen bij de kantonrechter zijn op 28 september in Utrecht. Ook zijn er zittingen gepland op 5 oktober in Arnhem en op 8 oktober in Rotterdam.

Vooral in de horeca is het naleven van de 1,5 metermaatregel voor veel mensen ingewikkeld. Maar de horecagelegenheden kunnen daarvoor een hoge boete krijgen. Daar zijn ze het niet mee eens, vertellen ze aan Editie NL.
Lees meer over
Openbaar MinisterieCoronaboeteCoronavirusCovid-19Rechtszaak