Maandenlang ziek

Tienduizenden mensen hebben langdurige klachten na corona

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© iStockTienduizenden mensen hebben langdurige klachten na corona
RTL

Naar schatting heeft 10 procent van de mensen die in het voorjaar corona kregen langer dan drie weken klachten gehad. Sommigen zelfs maanden. Ze hebben klachten als ernstige vermoeidheid, benauwdheid, conditieverlies en hoofdpijn. Vanaf morgen kunnen zij terecht bij C-support, een nieuw steunpunt voor coronapatiënten.

Niet alleen mensen die heel ernstig ziek waren houden lang klachten. Het overkomt ook mensen die nooit in het ziekenhuis hebben gelegen, en bij wie op longfoto's of in het bloed vaak geen afwijkingen worden gevonden. 

'Zeer vermoeid'

Suus Meier Mattern is een van hen: "Ik kan ieder moment van de dag slapen", zegt de 35-jarige.  Ze liep half maart corona op tijdens een skivakantie. "Ik was altijd een ondernemende, fitte en zeer actieve vrouw. Nu ben ik dagelijks nog zeer vermoeid, vergeetachtig en heb ik een slecht concentratievermogen."

Gesloopt door corona, deze mensen hebben al maanden zware klachten
Lees ook

Gesloopt door corona, deze mensen hebben al maanden zware klachten

Suus is niet de enige. RTL Nieuws sprak uitgebreid met ex-coronapatiënten die al een half jaar lang ziek zijn door het virus.

Lang klachten

"Het gaat om klachten die we vaker zien na een infectie", zegt Jako Burgers, huisarts en adviseur van het Nederlands Huisartsengenootschap. "Een bekend voorbeeld is Q-koorts, ook daarbij houdt een deel van de patiënten lang klachten." 

Om hoeveel mensen gaat het?

Omdat niet iedereen getest is op corona, weten we niet exact hoeveel mensen corona hebben gehad. Uit onderzoek naar antistoffen onder bloeddonoren bleek dat 5,5 procent van de donoren corona gehad heeft. Doorgerekend onder de hele hele bevolking zou dan bijna een miljoen Nederlanders corona hebben gehad. Uit recent gepubliceerd Brits onderzoek blijkt dat ongeveer 1 op de 10 mensen die corona krijgt langer dan 3 weken klachten heeft. 

Hoeveel mensen er maandenlang last houden is ook niet bekend. Maar volgens Jako Burgers van het Nederlands Huisartsengenootschap heeft iedere huisartsenpraktijk 4 a 5 patiënten die langdurig klachten hebben. Dat zou landelijk neerkomen op zo'n 25.000 mensen.

Dat dat aannemelijk is blijkt ook wel uit een speciale Facebookgroep voor mensen met langdurige klachten na corona, waar al meer dan 15.000 mensen lid van zijn. Zij hebben klachten die uiteenlopen van vermoeidheid, conditieverlies en hoofdpijn tot aan spierpijn, benauwdheid en niet kunnen ruiken of proeven.

Om die patiënten te ondersteunen werd in 2013 Q-support opgericht, een stichting die Q-koortspatiënten ondersteunt, begeleidt en adviseert. En nu komt C-support daar bij. "Wij gaan naast de patiënt staan en bekijken wat iemand nodig heeft en waar begeleiding bij nodig is", zegt directeur Annemieke de Groot.

Geen medische behandeling

C-support biedt geen directe medische behandelingen, maar koppelt patiënten aan een nazorgadviseur en waar nodig een medisch adviseur. De nazorgadviseur bekijkt welke hulp iemand nodig heeft. "Als iemand vastloopt op het werk, dan roepen we bijvoorbeeld de hulp in van een arbeidsdeskundige", vertelt De Groot. "Het kan ook zijn dat onze medisch adviseur samen met een huisarts en de patiënt een plan maakt. Wat we doen, verschilt per persoon."

Ook huisartsen hebben een belangrijke rol. "Iedere huisartsenpraktijk heeft een aantal van dit soort patiënten", zegt Jako Burgers. "Het is belangrijk dat huisartsen de klachten erkennen. Ook al vinden we niets op foto's of in het bloed, de klachten zijn echt."

Na de Q-koortsuitbraak in 2007 moesten patiënten lang wachten op die erkenning en hulp. "Zij waren roepende in de woestijn. Mensen hebben veel te lang moeten zoeken naar de juiste hulp en kennis", zegt De Groot, ook directeur van Q-support. "Dat leidde tot psychosociale en financiële problemen. Dat willen we heel graag voorkomen bij coronapatiënten." 

'Ze kunnen van klachten afkomen'

Over het toekomstperspectief van coronapatiënten die al lang klachten hebben, is huisarts Burgers voorzichtig optimistisch: "Ik heb er vertrouwen in dat mensen van hun klachten af kunnen komen als ze goed begeleid worden." Hij ziet C-support daarbij als een aanvulling op het werk van huisartsen en specialisten.

Bij Suus zit het wel goed met de begeleiding: "Ik heb een fijne huisarts die me goed begeleidt en ik ga een keer per week naar de longfysiotherapeut. En mijn werkgever is waanzinnig begripvol."

Mondkapjes helpen tegen de verspreiding van het virus, maar hoe doen ze dat?
Lees meer over
Coronacrisis in NederlandCovid-19